Estimările oamenilor de ştiinţă. Când se termină epidemia de COVID-19 în România

Elena Marinescu 01/05/2020 | 13:14 Ştiri
Estimările oamenilor de ştiinţă. Când se termină epidemia de COVID-19 în România

Finalul epidemiei de COVID-19 este aproape – o spune un profesor de la Universitatea din Singapore care conduce Data-Driven Innovation Lab. Site-ul oferă monitorizare predictivă a evoluţiilor noul coronavirus ca o completare a monitorizării cazurilor confirmate.

Astfel, România ar putea scăpa aproape total de epidemie pe 29 mai, potrivit acestor previziuni. Alte estimări arată că noul coronavirus va rămâne în societate încă 18-24 luni. Până joi, 1 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 12.567 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.328 au fost declarate vindecate și externate.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 327 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 249 de pacienți. Totodată, până acum, 726 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 asu decedat.

Predicţia arată că pe 29 mai epidemia în România va fi gata în proporţie de 97%.

Până în 14 iunie 2020, în România noul coronavirus dispare în proporţie de 99%.

Potrivit analiştilor până pe 27 august epidemia va fi eradicată cu totul în România.

„Acest lucru nu se va opri până când nu infectează 60% – 70% dintre oameni”, a declarat pentru CNN Mike Osterholm, care conduce Centrul pentru Cercetări şi Politici pentru Boli Infecţioase (CIDRAP) de la Universitatea din Minnesota.

Potrivit Mediafax, epidemiologul Harvard School of Public Health Marc Lipsitch, Dr. Kristine Moore şi istoricul John Barry au avertizat că, fiind vorba de un virus nou, nimeni nu are imunitate. „Lungimea pandemiei va fi probabil de 18 până la 24 de luni, deoarece imunitatea efectivă se dezvoltă treptat în populaţia umană”, au scris ei, potrivit CNN.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, „infecţiile de tip pandemic nu au tendinţa de a muri în timpul verii, la fel ca gripa sezonieră. Covid-19 este cel mai comparabil cu o tulpină pandemică de gripă”. „Din cauza unei perioade mai lungi de incubaţie, a răspândirii mai asimptomatice şi a unui R0 mai mare, COVID-19 pare să se răspândească mai uşor decât gripa”, au scris în raport. Bazat pe cele mai recente pandemii antigripale, acest focar va dura probabil 18 până la 24 de luni.