Este cel mai efervescent sector al industriei imobiliare. Și totuși, cât mai poate crește piața depozitelor din România în lipsa autostrăzilor?

Andreea Neferu 20/08/2018 | 17:27 Companii
Este cel mai efervescent sector al industriei imobiliare. Și totuși, cât mai poate crește piața depozitelor din România în lipsa autostrăzilor?

Cu depozite de aproape un milion de metri pătrați anunțate doar pentru anul acesta, cât de mult mai poate crește cel mai fierbinte sector imobiliar, piața de logistică și industrial? 

Acest articol a apărut în numărul 46 (6-26 august) al revistei NewMoney

Impulsionată și de un avans accelerat al consumului, care i-a determinat pe retai­lerii offline sau online – și nu numai – să își caute din ce în ce mai multe spații de de­pozitare, piața de logistică și industrial a crescut constant în ultimii ani. Concret, depozitele românești cumulează în pre­zent peste 3,5 milioane de metri pătrați, potrivit mai multor estimări din piață, iar la o privire de ansamblu, sectorul industrial și de logistică promite să fie cel mai efervescent segment al pieței imobiliare (și) în 2018, în condițiile în care dezvoltatorii de astfel de spații vor să construiască anul acesta încă 920.000 de metri pătrați, un plus de 67% față de 2017, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Activ Property Services.

CAUZE… O bună parte dintre aceste noi livrări – 390.000 de metri pătrați – va fi atrasă de București, cea mai mare piață logistică din țară, însă din urmă vin și orașe precum Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești sau Ploiești, care au acces la auto­străzi și care devin astfel poli tot mai im­portanți pentru jucătorii din logistică. Ca o paranteză, Capitala și zonele adiacente, care concentrează aproximativ un sfert din PIB-ul României, însumează peste 1,65 mi­li­oane de metri pătrați de spații mo­der­ne de logistică, fiind urmată de Timi­șoara, cu un stoc de 575.000 de metri pătrați. „Principalii factori care impulsio­nează dezvoltarea accelerată a segmentului industrial/logistic sunt creșterea vân­zărilor din comerț, pentru al cincilea an conse­cutiv, respectiv expansiunea și intrarea de noi companii de producție, mai ales în partea de vest, nord-vest și centrul țării“, spune Florian Gheorghe, head of research în cadrul Activ Property Services. Iar dacă cea mai mare cerere pentru spații industriale vine din partea ope­ratorilor logistici, care au preluat 40% din cei 730.000 de metri pătrați închiriați anul trecut, din spate vin și marile lanțuri de retail și companiile din auto. 

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.