ESOP: Concurența clădirilor noi se va simți cel mai mult pe piața birourilor

Andreea Neferu 09/01/2017 | 14:03 Ştiri
ESOP: Concurența clădirilor noi se va simți cel mai mult pe piața birourilor

Sectorul de birouri a fost una dintre vedetele industriei imobiliare anul trecut, având în vedere că în piață au intrat 280.000 de noi metri pătrați de astfel de spații în 2016, echivalentul livrărilor totale din perioada 2013-2015. Și ritmul de tranzacționare a înregistrat anul trecut o creștere importantă, de peste 20%, fiind încheiate contracte de chirie însumând peste 370.000 de metri pătrați, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară ESOP Consulting.

Bucureștiul rămâne cea mai importantă piață pentru sectorul de birouri, având în vedere că anul trecut peste 80% dintre suprafețele tranzacționate au fost în Capitală.

”În următorii doi ani, piața de birouri din București va avea un dinamism mare, dacă economia României va rămâne pe traiectoria ascendentă de acum. Vom asista la dezvoltarea accelerată a zonei de vest a Capitalei, Politehnică-Grozăvești-Orhideelor, cel de-al doilea pol ca importanță din București, care va continua să atragă atât companii din domeniul IT&C, cât și din alte domenii, iar piața de birouri din principalele orașe universitare ale României (Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Sibiu, Craiova, Constanța etc.) va continua să ofere și ea birouri (…) în clădiri noi, firmelor aflate în expansiune”, spune Mirela Raicu, manager al diviziei birouri corporate din cadrul ESOP Consulting.

Estimările pentru 2017 arată că volumul de tranzacții, dar și livrările de clădiri noi își vor menține trendul de creștere. Numai în București sunt așteptate livrări de peste 250.000 de metri pătrați de clădiri de birouri în următorii doi ani. Consultanții ESOP prognozează că, în acest context, numărul renegocierilor de contracte de chirie va scădea, iar companiile vor prefera să se relocheze în clădiri noi, cu dotări superioare, astfel că 2017 va fi anul în care  concurența clădirilor noi se va resimți cel mai mult pe piața birourilor.  ”Pentru proprietarii clădirilor existente va fi important să se adapteze la piață, să fie flexibili în primul rând la perioadele de contract și, acolo unde este necesar, să investească în reamenajarea anumitor zone”, mai spune Mirela Raicu.


Sursă foto: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.