Erdogan dă undă verde aderării Finlandei la NATO

Andrei Dumitru 17/03/2023 | 17:11 Ştiri
Erdogan dă undă verde aderării Finlandei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat vineri undă verde aderării Finlandei la NATO, cerând Parlamentului turc să ratifice tratatul, relatează agențiile străine de presă.

”Am decis să începem procesul de aderare al Finlandei la NATO în Parlamentul nostru”, a anunţat în urma unei reuniuni, la Ankara, cu preşedintele finlandez Sauli Niinistö.

În total, 28 dintre cele 30 de state membre ale NATO au ratificat aderarea Finlandei la blocul militar occidental.

Chiar dacă şi Ungaria mai trebuie să ratifice aderarea, un acord din partea Turciei pentru Helsinki deschide larg calea pentru ca Finlanda să intre în NATO. Finlanda, ţară nordică ce are frontieră cu Rusia, a fost constrânsă la neutralitate de Moscova după Al Doilea Război Mondial, înainte de a deveni nealiniată militar la sfârşitul Războiului Rece.

În schimb, lucrurile sunt mult mai complicate pentru Suedia, faţă de care Ankara are încă obiecţii.

Turcia acuză Stockholmul de pasivitate în privinţa „teroriştilor” kurzi care trăiesc în Suedia.

Premierul suedez Ulf Kristersson a recunoscut marţi că probabilitatea ca Finlanda să intre în NATO înaintea Suediei a crescut în ultimele săptămâni.

El îşi păstrează însă speranţa de a încheia rapid aderarea Stockholmului înainte de viitorul summit al NATO, în iulie, la Vilnius.

Până acum greu de conceput din punct de vedere politic, candidaturile Suediei şi Finlandei sunt consecinţa directă a invaziei ruse din Ucraina, semn al unei ameninţări majore a Moscovei pentru securitatea europeană, conform celor două ţări.