Energie electrică pentru gospodăriile izolate. Primăriile pot depune, de astăzi, cereri de finanțare pentru panouri solare

NewMoney 10/04/2019 | 11:28 Ştiri
Energie electrică pentru gospodăriile izolate. Primăriile pot depune, de astăzi, cereri de finanțare pentru panouri solare

Ministerul Mediului a anunţat că, începând de miercuri, se pot depune cereri de finanţare pentru Proiectul „Centenarul Luminii”, care presupune instalarea de panouri fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor izolate, potrivit News.ro. Cererile de finanţare se depun de către primării, care au la dispoziţie trei luni pentru urmarea tuturor procedurilor.

„Ministerul Mediului a creat, anul trecut, premisele implementării Proiectului „Centenarul Luminii”, pe care îl realizează în parteneriat cu Ministerul Energiei, al cărui scop este acela de a asigura, prin instalarea de panouri fotovoltaice, alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor izolate, situate la mare distanţă de reţeaua naţională de alimentare”, a anunţat Ministerul Mediului.

Finanţarea nerambursabilă, acordată de Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie şi se acordă, eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

„Rolul unităţilor administrativ-teritoriale este foarte important, unitatea administrativ- teritorială fiind cea care depune dosarul de finanţare, în calitate de solicitant. Începând cu data de 10 aprilie a.c., acestea au la dispoziţie trei luni pentru parcurgerea etapelor de depunere a documentaţiei necesare pentru obţinerea finanţării, aşa cum prevede GHIDUL DE FINANŢARE a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice”, a mai transmis Ministerul Mediului.

Potrivit Ghidului de finanţare, sunt considerate cheltuieli eligibile: achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puţin 1 kwp, achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare în imobil, montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic, a instalaţiei electrice exterioare şi interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

„Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă”, se arată în Ghidul de finanţare.


Foto: Pixabay