Energia electrică produsă cu ajutorul cărbunelui este tot mai puțină. Ce se va întâmpla cu minerii și energeticienii din termocentrale

Decenii la rând, minerii din Valea Jiului și energeticienii din centralele electrice pe huilă ne-au ținut becul aprins. Încet-încet însă, lămpașul se stinge.
Minerii din exploatările subterane de huilă din Valea Jiului s-au revoltat săptămânile trecute, nemulțumiți că angajatorul lor, compania de stat Complexul Energetic Hunedoara (CEH) – de altfel, în insolvență –, le-a întârziat plata salariilor. Protestul a devenit extrem, cu sute de mineri care s-au autoblocat în subteran. Situația a fost deblocată de guvern, dar doar parțial: s-a dat un act normativ prin care CEH să poată plăti salariile, timp de trei luni, din Fondul de Garantare a Creanțelor Salariale.
Problema pe termen scurt este ce se va întâmpla după următoarele trei luni și, pe termen mediu și pe termen lung, ce se va întâmpla cu minerii din Valea Jiului și cu energeticienii care muncesc în termocentralele care folosesc huila extrasă de ei. Căci aceste mine și centrale nu mai sunt de mult un business și, de fapt, deși nimeni nu o spune, chiar dacă România are nevoie de energie electrică, aportul acestor oameni care muncesc în unele dintre cele mai grele condiții devine neglijabil.
CEH este cel care, după mai multe restructurări, cuprinde patru mine de cărbune din Valea Jiului, cele care au mai rămas (Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan) și două termocentrale pe huilă, Mintia și Paroșeni. Aici muncesc 4.000 de oameni, circa 3.000 în tot ce are legătură cu mineritul și 1.000 în partea energetică.
În anul 2020, producția națională de energie electrică a fost de 53.000 GWh, sub consumul de circa 55.000 GWh – de doi ani România este, constant, importator net de energie electrică, o situație nouă și la care nimeni nu ar fi dorit să se ajungă. Ei bine, în 2020, din cei 53.000 GWh produși în toată țara, centralele pe huilă au produs doar 658 GWh. Așadar, cele două centrale, folosind cărbunele extras de ortaci din Valea Jiului, au asigurat doar 1,2% din producția națională de electricitate.
În mod tradițional, centralele pe cărbune sunt, în teorie, cele care trebuie să asigure funcționarea sistemului energetic în condiții vitrege de iarnă – poate fi secetă, vântul poate să nu bată, temperaturile scăzute pot conduce la o scădere a presiunii gazelor. Deci toate celelalte surse din care se poate produce electricitate pot fi afectate de condițiile meteo, de aceea se spune despre centralele pe cărbune că „țin becul aprins“ iarna. Din păcate, dacă ne referim la centralele CEH, doar se spune. Iată o comparație relevantă.
Pe 19 ianuarie 2021, România înregistra cel mai mare consum de energie electrică al acestei ierni. La ora 9.50 a fost atins un nivel al consumului instantaneu de electricitate de 9.700 de megawați. Cel mai mare nivel nu doar al acestei ierni, ci și al ultimului an și foarte aproape de recordul ultimilor cinci ani – 9.930 de megawați, în ianuarie 2017.
Datele Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) arată că, în 19 ianuarie 2021, în intervalul cu cel mai mare consum de electricitate al țării, termocentrala Mintia producea la o putere de 61 MW, iar cea de la Paroșeni – zero.
Deci, în total, cele două centrale ale Complexului Energetic Hunedoara alimentate cu huilă din Valea Jiului au produs 61 MW, adică 0,6% din consumul național de energie electrică. Exact când era cea mai mare nevoie de ele. În acea zi, România a importat electricitate pe toate granițele. Cele două centrale au o putere instalată de circa 1.000 MW.
Și acum, la momentul redactării acestui text, termocentrala Mintia este oprită, motivul fiind lipsa cărbunelui. Este a patra oară când apare această situație în ultimele șase luni. Un lucru deranjant, mai ales pentru apartamentele și instituțiile din Deva, care nu primesc apă caldă și căldură, centrala fiind furnizorul de agent termic al orașului.
O situație veche
CEH are de multă vreme probleme financiare. Este în insolvență de peste un an și are datorii totale de 1,5 miliarde de euro. Până la finalul anului trecut, centralele și minele au avut parte de un ajutor mascat. Compania a primit, prin ordonanță de urgență, servicii de sistem la o putere de 400 MW. Cum funcționează această facilitate: compania primește, prin Transelectrica, tot timpul bani pentru a avea capacitatea de a produce, oricând i se cere, la o putere de 400 MW, pentru siguranța sistemului energetic național.
Banii sunt plătiți de toți consumatorii de energie din țară, prin facturi. Compania se obligă să producă energie, când i se cere, iar plata energiei produse și livrate în sistem se adaugă banilor primiți pentru serviciile de sistem.
Schema a funcționat ani la rând, dar niciodată centralele CEH nu au produs la 400 MW, atât cât s-a plătit pentru aceste servicii de sistem. La începutul anului 2020, media orară a fost de 120 MW și, tot așa, România a importat, iar prețurile erau în creștere. Transelectrica nu a apelat la ele, fie pentru că nu a fost nevoie, fie pentru că, probabil, știa că ele nu pot produce la acea putere din cauza lipsei cărbunelui. În perioada 2016-2019, cantitatea de huilă extrasă din minele din Valea Jiului s-a înjumătățit, de la 61.000 de tone pe lună la doar 34.000. Alocarea de servicii de sistem s-a oprit însă la 1 ianuarie 2021, deci nu s-au mai primit și puținii bani care asigurau o parte din plata salariilor. Iar de aici întârzierile și, apoi, protestele.
UE spune „Stop”
„Ca un strănepot al minerilor, trebuie să fiu brutal de sincer: nu există viitor în cărbune. Din punct de vedere economic, nu mai este cerere pentru cărbune. Sunt subvenții de miliarde de euro date în industrie care ar putea fi folosite altfel. Nu mai vorbim de emisiile de dioxid de carbon. Industria nu are viitor, dar oamenii care lucrează în industrie au viitor.“ Mesajul a fost dat de Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, chiar publicului din România, la o conferință pe teme de energie, exact după ce s-a terminat protestul minerilor, pentru care statul a găsit soluția temporară despre care ați citit mai sus.
„Haideți să luăm minerii din Valea Jiului, să nu le mai punem viața în pericol în acele exploatări din Valea Jiului, să-i plătim mai bine și să facă lucruri pentru a-și ajuta țara și familiile. Toți minerii de acolo să fie angajați într-o nouă companie, să li se mărească salariile, pentru că acum sunt foarte prost plătiți, și imediat minerii respectivi să meargă să redeschidă o mină de uraniu, avem rezerve de uraniu pe care nu le exploatăm, și grafit, un minereu rar extrem de important și de valoros în tranziția energetică, pe care, de asemenea, nu-l exploatăm“, spus Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei.
Guvernul încearcă, totuși, să salveze situația, cu o soluție mai degrabă administrativă. Vechea CEH, care este în insolvență, va fi desființată și „spartă“ în două noi companii. Una va prelua minele de huilă din Valea Jiului și termocentrala de la Paroșeni, iar cealaltă, de fapt, termocentrala Mintia, va ajunge fie în subordinea Primăriei Deva, fie în cea a Consiliului Județean Hunedoara.
„Vrem ca într-o lună, maxim două să finalizăm această împărțire a Complexului Energetic Hunedoara pentru a rezolva problema pe termen mediu“, a spus ministrul economiei, Virgil Popescu.
Acest articol a apărut în numărul 111 al Revistei NewMoney
FOTO: Getty