Energia electrică în piața concurențială

NewMoney 03/11/2021 | 13:33 Fapt Divers
Energia electrică în piața concurențială

Începând cu 1 ianuarie 2021 românii au oportunitatea de a-și alege furnizorul de energie electrică și gaze naturale, odată cu liberalizarea pieței energiei. Este important de precizat că prețul energiei electrice are o pondere, în medie, de 40% din totalul facturii, la care se adaugă alte tarife și taxe, precum tariful de transport, de distribuție, contribuția de cogenerare, accize și TVA. Astfel, prețul final care se regăsește în factură este cel care integrează toate aceste costuri.

Prima etapă pe care trebuie să o parcurgeți pentru a alege un furnizor de energie electrică este aceea de a consulta website-ul ANRE și de a utiliza comparatorul de oferte. În interiorul acestuia trebuie să completați toate câmpurile referitoare la data la care vreți să înceapă noul contract, consumul lunar, județul din care sunteți, valoarea ultimei facturi și veți primi primele prețuri. În măsura în care ați identificat un furnizor potrivit, următorul pas ar fi acela de a trimite o solicitare pe website-ul acestuia, de a suna sau de a trimite un e-mail pentru a afla toate condițiile contractuale care vă spun propuse.

Preț fix

Un anumit furnizor de energie electrică vă poate oferi un beneficiu important prin aceea că primiți un discount la semnarea contractului sau chiar un premiu obținut prin tragere la sorți, iar altul vă poate garanta un preț fix pentru energia consumată pe parcursul mai multor luni contractuale. Acest fapt vă poate oferi o stabilitate a costului reflectat în factură și vă poate proteja de surprize neplăcute, chiar și în condițiile plafonării prețurilor din industrie.

Plătești cât consumi

Un alt beneficiu important pe care furnizorul de energie electrică vi-l poate oferi este acela de a transmite indexul cu ușurință la telefon sau pe o adresă de e-mail astfel încât să plătiți exact cât ați consumat și nu pe baza estimărilor realizate de către companie. În felul acesta, aveți siguranța că nu va exista un dezechilibru financiar între unele luni și că bugetul familiei nu va fi afectat.

Libertatea de a alege

Pentru prima dată în această industrie aveți libertatea de a alege furnizorul care îndeplinește toate cerințele și vă oferă beneficiile de care aveți nevoie. Mai mult decât atât, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a simplificat procedura de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice şi a înlocuit obligativitatea prezentării actului de proprietate cu o declaraţie pe propria răspundere. Acest lucru se traduce printr-un grad ridicat de flexibilitate a procesului de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, începând cu iulie 2021.

O altă facilitate de care trebuie să știți este aceea că operatorii de distribuţie au obligaţia de a asigura accesul gratuit fiecărui client final şi al furnizorului acestuia la informaţiile din baza de date prin accesarea paginilor web. Prin urmare, un client casnic sau non-casnic poate accesa oricând propriul istoric de consum pentru a verifica dacă este în concordanță cu propriul contoar și cu factura primită.

Unii furnizori de energie nu vă solicită prezența în mod fizic în cadrul sediilor pentru a încheia un contract. Este suficient să semnați documentele și să le trimiteți scanate prin e-mail, astfel încât întregul proces de contractare a unui nou furnizor să se reducă la câteva minute.