Enel pleacă din România în 2023

Andrei Dumitru 22/11/2022 | 11:45 Ştiri
Enel pleacă din România în 2023

Grupul Enel şi-a anunţat oficial exitul din România de anul viitor.

Enel plănuieşte vânzări de active în valoare de 21 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria netă şi pentru a se axa pe şase pieţe principale, a anunţat marţi compania, în actualizarea strategiei sale pentru perioada 2023-2025, conform Profit.ro.

Cea mai mare mare reducere a datoriei, de 12 miliarde de euro, este estimată pentru anul viitor.

Astfel, cea mai mare parte a planului de cesiune de active – care va viza, printre altele, activele din Argentina, Peru şi România – va fi derulată până la sfârşitul anului 2023.

În Europa, Enel are în plan să se concentreze pe pieţele din Italia şi Spania. Enel îşi propune să atingă o ţintă de 51-52 de miliarde de euro pentru datoria netă până la sfârşitul anului viitor, de la 69 de miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie.

În România, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Grupul Enel a raportat pentru primul semestru al anului pierderi operaţionale de 115 milioane euro pe sectorul de retail din România şi de 51 milioane euro pentru activitatea locală de infrastructură şi reţele.

Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți”, a transmis compania.