Emmanuel Macron: România nu e pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa, bazată pe o prietenie de două secole VIDEO

Andrei Dumitru 15/06/2022 | 11:52 Ştiri
Emmanuel Macron: România nu e pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa, bazată pe o prietenie de două secole VIDEO

România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta, iar alianţa dintre cele două state se bazează pe o prietenie de două secole, a declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” şi a avut convorbiri cu omologul său român.

„România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică. Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare”, a spus preşedintele francez.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit oficial, miercuri dimineaţa, la Baza „Mihail Kogălniceanu”, de către şeful statului român, Klaus Iohannis. Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, apoi s-au întâlnit cu militarii dislocaţi în Baza „Mihail Kogălniceanu”.

Preşedintele Republicii Franceze a ajuns în România marţi seara. Din România, Emmanuel Macron va pleca spre Chişinău, unde va fi primit de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Macron Despre Schengen: Dorim ca acest dosar să progreseze

Macron a abordat şi problema aderării la Spaţiul Schengen, precizând că doreşte ca dosarul să progreseze.

”Dorim să avansăm pe plan bilateral, lucrăm – la cererea autorităţilor române – la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut discute şi să stabilească un document cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document şi această cooperare”, a declarat Emmanuel Macron.

Preşedintele francez a precizat că dispozitivul NATO din România va fi suplimentat.

”În cadrul NATO (…) dispozitivul actual va lua amploare, îşi va spori capacităţile. Întâlnirea la nivel înalt de la Madrid va confirma această ambiţie şi este o dovadă suplimentară a unităţii noastre pentru a îndepărta orice ameninţare de pe Flancul Est al UE şi al NATO”, a mai declarat Macron.

Acesta a vorbit despre o ”viziune comună” a României şi Franţei în ceea ce priveşte principalele probleme de politică externă din regiune.

De asemenea, Macron a vorbit despre aderarea României la Spaţiul Schengen: ”Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâţia ani încoace Franţa se află alături de dvs. Şi dorim ca acest dosar să avanseze”.

„Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus”

Preşedintele Macron a declarat că Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus. Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, a precizat el, arătând că puterile europene vor fi prezente la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul lor. Vom continua să susţinem Ucraina, pentru a o ajuta să se apere, să se lupte, pe plan economic şi financiar, pe plan umanitar şi vom continua să primim pe pământ european aceşti refugiaţi care fug din calea războiului, a mai spus preşedintele Franţei.

Despre afirmaţia că Rusia nu trebuie umilită, făcută de preşedintele francez, preşedintele Emmanuel Macron a afirmat că ”în faţa războiului decis de Rusia împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, poziţia Franţei şi a Europei este clară din prima zi”.

”Mai întâi să facem totul pentru a împiedica acest război şi am acţionat în acest sens, şi apoi să sancţionăm în mod unitar Rusia şi am acţionat încă din prima zi, pe care am desemnat-o încă din prima zi ca reponsabilă pentru acest război şi pentru această greşeală politică, morală şi istorică”, a spus Macron.

Preşedintele Franţei a arătat că  UE a ştiut, sub preşedinţia franceză, să menţină unitatea europenilor şi să decidă cât mai repede primul pachet de sancţiuni.

”Încă de la începutul conflictului am luate şase serii de sancţiuni, până la ultima, care sancţionează aproape în întregime aprovizionarea cu petrol rusesc. În mod foarte clar, vom continua să susţinem Ucraina, pentru a o ajuta să se apere, să se lupte, pe plan economic şi financiar, pe plan umanitar şi vom continua să primim pe pământ european aceşti refugiaţi care fug din calea războiului. Aceasta este poziţia Franţei, fără niciun fel de complezenţă şi fără niciun fel de compromis, dar dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile să se reia”, a spus Emmanuel Macron.

El a precizat că a reafirmat că ”europenii împărtăţesc acelaşi continent, şi geografia este încăpăţânată”.

”Rusia va rămâne acolo unde a fost şi ieri şi va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus şi nu dorim să îl nimicim mâine, cum s-a spus în unele ocazii, de către alţii. Noi nu am spus acest lucru dar, pentru ca Ucaina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul”, a mai spus Macron.

FOTO: Presidency.ro