Emmanuel Macron consideră că NATO se află în ”moarte cerebrală”

NewMoney 07/11/2019 | 15:26 Ştiri
Emmanuel Macron consideră că NATO se află în ”moarte cerebrală”

”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron ediţiei de joi a săptămânalului The Economist, explicând această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice, relatează AFP.

Este ”necesară clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO”, a declarat şeful statului francez, care a pledat din nou în favoarea unei ”întăriri” a Europei Apărării, în contextul în care un summit NATO este programat la începutul lui decembrie la Londra.

”Voi nu aveţi nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO, iar noi asistăm la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a subliniat Macron.

”Ceea ce s-a întâmplat este o enormă problemă pentru NATO”, apreciază el.

În aceste condiţii, şeful statului francez z se întreabă mai ales care ste viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei în cazul în care unul dintre ei este atacat.

”Ce este Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Assad hotărăşte să dea o replică Turciei, oare noi ne vom angaja? Aceasta este o întrebare reală. Noi ne-am angajat să luptăm împotriva Daesh (acronomul arab al Statului Islamic, SI). Paradoxul este că decizia americană şi ofensiva turcă, în ambele cazuri, au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren, care au luptat împotriva Daesh, Forţele Democratice Siriene (FDS)”, apreciază Emmanuel Macron.

Acest lucru face, consideră el, şi mai ”esenţială, pe de o parte, Europa Apărării – o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică şi de capacitate în plan militar. Iar pe de altă parte, redeschiderea unui dialog strategic, fără vreo naivitate şi care va lua timp, cu Rusia”.

”Preşedintele Trump, iar eu am mult respect faţă de asta, pune problema NATO ca pe un proiect comercial. După el este un proiect în care Statele Unite asigură o formă de umbrelă geopolitică, dar în schimb trebuie să existe o exclusivitate comercială, este un motiv de a cumpăra de la americani. Franţa nu a semnat pentru asta”, avertizează Macron.


Sursa: News.ro
FOTO: Hepta/Mediafax