Emisiile globale de dioxid de carbon din sectorul de energie au atins un nivel record anul trecut

Andrei Dumitru 03/03/2023 | 10:30 Ştiri
Emisiile globale de dioxid de carbon din sectorul de energie au atins un nivel record anul trecut

Emisiile globale de dioxid de carbon legate de energie au atins un nivel record anul trecut, deşi mai multe tehnologii curate, cum ar fi energia solară şi vehiculele electrice, au contribuit la limitarea impactului consumului crescut de cărbune şi petrol, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), scrie News.ro.

În următorii ani vor fi necesar reduceri profunde ale emisiilor, în principal din arderea combustibililor fosili, pentru a fi îndeplinite obiectivele de limitare a creşterii temperaturilor la nivel global şi de prevenire a schimbărilor climatice, au spus oamenii de ştiinţă.

”Încă vedem creşterea emisiilor de la combustibilii fosili, împiedicând eforturile de a îndeplini obiectivele climatice ale lumii”, a declarat directorul general al AIE, Fatih Birol, într-un comunicat care însoţeşte raportul.

Raportul agenţiei de supraveghere din Paris vine la doar câteva săptămâni după ce marii producători de combustibili fosili precum Chevron, Exxon Mobil şi Shell au raportat profituri record.

”Companiile internaţionale şi naţionale din sectorul combustibililor fosili realizează venituri record şi trebuie să-şi asume partea lor de responsabilitate”, a spus Birol.

Emisiile globale din sectorul energie au crescut cu 0,9% în 2022, până la un record de 36,8 miliarde de tone, a arătat analiza IEA.

Emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite de la cărbune au crescut cu 1,6% anul trecut, multe ţări orientându-se către combustibilul mai poluant după invadarea Ucrainei de către Rusia şi o reducere a aprovizionării cu gaze ruseşti către Europa, care a provocat preţuri record ale gazelor.

Emisiile de CO2 din petrol au crescut cu 2,5%, dar au rămas sub nivelurile anterioare pandemiei, potrivit raportului.

Aproximativ jumătate din creşterea emisiilor legate de petrol a fost determinată de o creştere a călătoriilor aeriene, care şi-au revenit de la un nivel scăzut în timpul pandemiei.

Scăderea producţiei centralelor nucleare şi din cauza evenimentelor meteorologice extreme, inclusiv valurile de căldură, au contribuit, de asemenea, la creşterea emisiilor legate de energie, a spus AIE.

Emisiile au fost parţial compensate, totuşi, de o creştere a surselor de energie regenerabilă, cum ar fi eoliană şi solară, măsurile de eficienţă energetică şi vehiculele electrice. Acestea au evitat încă 550 de milioane de tone de emisii de CO2 anul trecut, a spus AIE.