Ştiri

EMA: Cazurile de infectare cu varianta omicron a noului coronavirus par ”majoritatea uşoare”

Cazurile de infectare cu varianta omicron a noului coronavirus par ”majoritatea uşoare”, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care avertizează că investighează în continuare dacă această nouă variană cauzează o boală gravă.

Cazurile par să fie majoritatea uşoare, însă este necesar să adunăm mai multe probe pentru a stabili dacă spectrul gravităţii bolii cauzate de omicron este diferit de al celorlalte variante care au circulat până acum”, anunţă directorul EMA însărcinat cu ameninţări biologice la adresa sănătăţii şi strategia vaccinării, Marco Cavaleri.

Noua variantă, care prezintă extrem de multe mutaţii, a provocat o atmosferă de panică în lume după ce a apărut, luna trecută, alimentând temeri cu privire la faptul că ar fi mai contagioasă, ar cauza o boală mai gravă şi ar ocoli vaccinurile anticovid, relatează AFP, potrivit News.ro.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat săptămâna aceasta că primele indicii ar arăta că noua variantă ar putea să fie, într-adevăr, mai infecţioasă. Însă alianţa farmaceutică Pfizer/BioNTech a anunţat că vaccinarea cu un ”booster” al vaccinului său asigură o protecţie eficientă împotriva variantei omicron şi că dezvoltă, cu toate acestea, un vaccin specific împotriva variantei omicron, care ar urma să fie gata în martie 2022.

Cavaleri apreciază că este prea devreme pentru a spune cât de eficiente sunt vaccinurile actuale împotriva variantei omicron. ”În acest stadiu, nu dispunem de suficiente date despre impactul acestei variante asupa eficienţei vaccinurilor aprobate, însă examinăm în mod continuu pentru a aduna probe în acest sens”, a subliniat el.

EMA a aprobat până în prezent patru vaccinuri împotriva covid-19, şi anume vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca-Oxford. Agenţia a dat, de asemenea, undă verde pastilei anticovid a laboratorului american Merck, considerat un tratament revoluţionar pentru că poate fi administrat acasă.

Elena Marinescu

Recent Posts

Vânzările de locuințe din București au crescut cu 63%, în luna aprilie

Piața imobiliară din București continuă să demonstreze în 2024 o performanță remarcabilă de la o…

3 ore ago

Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni cu 7,643 miliarde euro

Datoria externă totală a României a crescut în primele trei luni cu 7,643 miliarde euro,…

4 ore ago

Cum arată joburile viitorului. 62% dintre elevii români aspiră să lucreze în domeniul IT

Liceenii români preferă IT-ul și telecomunicațiile ca principale opțiuni de carieră (62%), iar 61% dintre…

4 ore ago

Primark continuă expansiunea în România și anunță deschiderea primului magazin din Cluj-Napoc

Primark, retailerul internațional de modă, a anunțat că intenționează să deschidă cel de-al patrulea magazin…

5 ore ago

Raport: Producția unor materii prime de bază, precum orez, litiu sau fier, riscă o scădere dramatică până în 2050 din cauza secetei și a caniculei

Producția a nouă materii prime de bază pentru economie și populație - cereale (grâul, orezul…

5 ore ago

Studiu Investimental: 86% dintre investitorii din România investesc pe termen mediu și lung

Investimental, cel mai nou broker de pe piața de capital din România, anunță finalizarea celei…

5 ore ago

Acest website folosește cookies