Elvila se va lista pe AeRO la 1 februarie

Florel Manu 25/01/2018 | 16:00 Ştiri
Elvila se va lista pe AeRO la 1 februarie

Producătorul de mobilă Elvila, controlat de omul de afaceri Viorel Cataramă, se va lista pe sistemul alternativ de tranzacționare al Bursei de Valori București  (BVB), AeRO, la 1 februarie.

„Pe 1 februarie, la ora 9.45 voi suna din clopoțel”, a declarat pentru NewMoney acționarul majoritar al Elvila, Viorel Cataramă. Omul de afaceri a anunțat decizia de a lista compania încă din octombrie anul trecut, când Consiliul de Administrație al Elvila a aprobat operațiunea. Urmărea inițial ca listarea să se producă până la sfârșitul lui 2017, însă acceptul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a venit la începutul acestei săptămâni.

Nu va exista un plasament privat sau ofertă publică, acțiunile urmând să fie disponibile doar în sistemul alternativ de tranzacționare, potrivit lui Viorel Cataramă. Antreprenorul spune că a avut de la bun început o politică constantă de a nu distribui dividende și de a reinvesti profitul în dezvoltarea grupului Elvila.

O strategie pe care spune că o va păstra și după listare și care a trezit în timp nemulțumirea unora dintre acționarii minoritari. „A fost unul dintre motivele care m-au determinat să listez compania la Bursă, ca să poată eventual să-și tranzacționeze acțiunile într-un cadru organizat“, recunoaște Viorel Cataramă.

Elvila, la bani mărunți

În momentul de față, fondatorul Elvila deține un pachet de 65,4% din acțiuni, iar pe lista acționarilor mai apar Elvila General Consult (19,4%), Fondul Oamenilor de Afaceri (6,4%), Arabesque Investment (3,3%), Libra Bank (1,8%), AVAS (1,2%) și Société Gé­nérale (1,1%).

Cataramă spune că un al doilea motiv al listării la bursă este asigurarea unei mai mari transparențe a companiei – „să fie cunoscută mai bine, să fie totul la vedere“. Listarea nu vine însă în cea mai bună perioadă a companiei, despre care Cataramă declară acum că s-ar afla la limita supraviețuirii. Și asta pentru că 50% din producție se duce la export, iar cursul leului nu îl avantajează, marjele de profit fiind mult reduse. „Avem un profit operațional de 2%“, clarifică antreprenorul.

Cataramă a fost angajat al Technoforest Export, companie care în perioada comunistă deținea monopolul asupra exporturilor de mobilă în Occident, iar mai apoi director de export pentru Europa de Est al unei companii belgiene.

În 1990 s-a lansat în afaceri pe cont propriu, înființând mai întâi Elvila, pentru ca din 1996 să fie și printre fondatorii Libra Bank, instituție de credit din care a ieșit ulterior.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.