Elton John se află în ultimul său turneu mondial. De ce își ia adio artistul de la scenă

Oana Borviz 03/10/2018 | 17:16 Timp Liber
Elton John se află în ultimul său turneu mondial. De ce își ia adio artistul de la scenă

În urmă cu câteva zile, celebrul cântăreț Elton John a început ultimul său turneu mondial prin care-și ia adio de la viața de scenă. Timp de trei ani, artistul va călători prin lume spre a-și face au­zi­te live, pentru ultima dată, cânte­cele care au bucurat atâtea suflete.

Acest articol a apărut în numărul 49 (24 septembrie – 7 octombrie) al revistei NewMoney

„E timpul să pornesc la drum, ca să îm­brățișez pe deplin capitolul următor al vieții mele“, scrie Elton John pe site-ul personal anunțând ultimul său turneu mondial, „Farewell Yellow Brick Road“. Numit astfel după cel de-al șap­telea album de studio, „Goodbye Yellow Brick Road“, din 1973, turneul încheie povestea unei cariere muzicale de aproape jumătate de secol, în care artistul britanic cu rang de cavaler a făcut istorie în muzică.

Început pe 8 septembrie în Allentown, Pennsylvania, turneul se va desfășura pe o perioadă de trei ani și va cuprinde mai bine de 300 de spectacole în America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Asia, America de Sud și Australia.

Așa încât, aveți toate șansele ca până în 2021, când se va încheia acest turneu special, să-l vedeți live pe artistul care, prin versatilitatea sa, simțul lui unic pentru melodicitate, charisma, energia, vocea spectaculoasă și show-urile flamboaiante, a redefinit muzica pop-rock.

Special. Vestea că Elton John nu va mai susține, după acest turneu, niciun concert era anunțată încă de la începutul anului, în cadrul unui eveniment special organizat la New York. Deși cântă­re­țul mai declarase acest lucru și în urmă cu zece ani, abia acum se pare că deci­zia este una definitivă, „Farewell Yellow Brick Road“ fiind turneul ce va încheia po­vestea călătoriilor sale muzicale. „Am avut o carieră uimitoare, dar priorităţile mele sunt acum copiii, soţul meu. E timpul să spun mulţumesc tuturor fanilor. Nu zic că nu voi mai crea, dar nu voi mai călători“, declara starul în vârstă de 71 de ani.

Motivul pentru care Elton John a ajuns să renunţe la turnee nu este însă doar familia (acesta este părintele a doi copii alături de partenerul său, David Furnish), ci şi vârsta şi starea lui de să­nă­tate (să nu uităm că în martie, cântă­reţul a contractat un virus în America de Sud, în urma căruia s-a recuperat destul de greu).

Cu toate acestea, artistul se simte pregătit pentru un turneu de trei ani care să vorbească despre pasiunea și crea­tivitatea care i-au distrat pe fani timp de zeci de ani. „Am putut fi martorul unui număr imens de schimbări sociale, politice şi culturale. Vreau ca Farewell Yellow Brick Road să celebreze acest lucru“, mărtu­risește cântărețul.

Complex. Toată lumea îi știe hiturile, lansate în mare parte, în anii 1970, în colaborare cu bunul lui prieten Bernie Taupin. Versuri romantice, melodii electrizante, un mixt subtil de stiluri muzicale au creat acea magie la care aproape oricine face referire atunci când vine vorba de piesele lui.

Elton John a scris o grămadă de cântece mari, cu o varietate ce include rock și balade pop, blues și muzică simfonică. „Candle In The Wind“, „Your Song“, „Don’t Go Breaking My Heart“, „Little Jeannie“ sunt printre cele mai cunoscute dintre cele peste 40 de hituri ale sale devenite adevărate repere pop contemporane. Însă cântăreţul cu voce bari­tonală, care a păstrat pianul ca reper important în muzica rock-roll și pop, este și autorul unor compoziții simfonice precum „Aida“, scrisă împreună cu Tim Rice („Jesus Christ Superstar“), al unor musical-uri de Broadway precum „Billy Elliot“ (care a câștigat zece premii Tony) sau al unor compoziții de film, cum este „Can You Feel the Love Tonight“ (din ani­maţia „Lion King“), considerat cel mai bun cântec original la Oscarul din 1995.

Extravagant. Cu peste 300 de mili­oane de înregistrări vândute, peste 30 de albume de studio și şapte albume consecutive ajunse pe primul loc în topul vân­zărilor americane, Elton John este unul dintre cei mai bine vân­duți artiști de mu­zică din lume.

Iar la acest succes au contribuit, nu doar talentul lui de compozitor și de interpret, ci și prezența lui sce­nică, live-urile lui elaborate, în care apă­rea aproape fără excepție îmbrăcat în costume excentrice, accesorizate cu funde, lanțuri, ochelari, peruci. „Nu eram un simbol al sexului ca Bowie, Marc Bolan sau Freddie Mercury, așa că am adop­tat vestimentații amuzante pentru simplul fapt că, dacă tot eram blocat la pian timp de două ore, voiam să-i fac pe oameni să mă privească“, mărturisea acesta într-un interviu acordat revistei W.

Să nu vă mire, așadar, că în concertele turneului „Farewell Yellow Brick Road“ (au fost anunțate deocamdată doar concertele americane și câteva dintre cele europene de anul viitor), Elton John va purta haine semnate de extravagantul Alessandro Michele, de la Gucci. Va fi pentru ultima oară când va face asta pe scenă, așa că pregătiți-vă să fiți surprinși!


FOTO: Guliver / Getty Images