Elon Musk dă verdictul: Inteligența artificială ne va ocupa toate locurile de muncă

Elena Marinescu 24/05/2024 | 17:37 Ştiri
Elon Musk dă verdictul: Inteligența artificială ne va ocupa toate locurile de muncă

Unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, fondatorul Tesla Elon Musk estimează că inteligența artificială ne va ocupa toate locurile de muncă și crede că aceasta nu este neapărat un lucru rău.

În timp ce vorbea de la distanță prin webcam la VivaTech 2024 din Paris, Musk a descris un viitor în care locurile de muncă ar fi „opționale”. „Dacă vrei să faci o treabă care seamănă cu un hobby, poți să faci o treabă”, a spus Musk. „Dar în caz contrar, AI și roboții vă vor oferi orice bunuri și servicii pe care le doriți.”

Pentru ca acest scenariu să funcționeze, a spus el, ar trebui să existe „venit universal mare” – care nu trebuie confundat cu venitul de bază universal, deși nu a împărtășit cum ar putea arăta. „Nu ar lipsi bunuri sau servicii”, a spus el.

Capacitățile AI au crescut în ultimii ani

Capacitățile AI au crescut în ultimii ani, suficient de repede încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă își dau seama cum să folosească tehnologia în mod responsabil. De asemenea, preocupările continuă să crească cu privire la modul în care diverse industrii și locuri de muncă se vor schimba pe măsură ce AI proliferează pe piață.

În ianuarie, cercetătorii de la MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab au descoperit că locurile de muncă adoptă AI mult mai lent decât se așteptau și se temeau unii. Raportul a mai spus că majoritatea locurilor de muncă identificate anterior ca vulnerabile la IA nu erau benefice din punct de vedere economic pentru automatizarea angajatorilor la acel moment, potrivit b1.ro.

De asemenea, experții cred în mare măsură că multe locuri de muncă care necesită o inteligență emoțională ridicată și interacțiune umană nu vor trebui înlocuite, cum ar fi profesioniștii în sănătate mintală, creatorii și profesorii.