Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbăta. Bani în plus pentru cadrele didactice

Elena Marinescu 10/01/2021 | 21:38 Ştiri
Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbăta. Bani în plus pentru cadrele didactice

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că peste 200.000 de elevi nu au putut participa la cursurile online deoarece nu au avut internet și/sau dispozitivele necesare. Pentru aceștia, vor fi organizate ore de educație remedială.

Profesorii care le vor susține vor fi plătiți în plus, fondurile necesare fiind deja identificate. Cîmpeanu a mai precizat că elevii ar putea fi chemați la școală chiar și sâmbăta pentru recuperarea decalajelor.

Duminică, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că pentru cei peste 200.000 de elevi care nu au putut participa la cursurile online se vor face ore de educație remedială. „Putem să prelungim perioada pentru încheierea mediilor pe semestrul 1, să o decalăm în așa fel încât să permitem derularea acestor acțiuni remediale care sunt absolut necesare. Avem nevoie de profesionalismul fiecărui cadru didactic pentru a evalua locurile în care aceste pierderi au fost înregistrate și modul de intervenție”, a declarat ministrul Educației, pentru Europa FM.

Acesta a mai precizat că elevii ar putea fi chemați la școală chiar și sâmbăta: „Printre cele 7.203 școli nu este nici una care să spună că nu are nevoie de nici un fel de acțiune remedială. Sunt convins că fiecare profesor va trebui să se implice în aceste acțiuni remediale. Acțiunile remediale trebuie făcute peste programul specific clasei, deci este clar că trebuie să vină mai multe ore la școală. Pot însemna și ore pe parcursul zilelor de sâmbătă”.

Ministrul a anunţat la Antena 3 că este posibil să fie amânată încheierea mediilor pentru ca elevii să aibă timp să facă orele suplimentare și să-și recupereze materia. „Va fi o mare, mare problema daca nu se va putea prezenta fizica”, a adăugat Sorin Cîmpeanu . Ministrul nu exclude ca din examene să fie eliminată o parte din materie dacă elevii nu au reușit să o parcurgă.

Bani în plus pentru cadrele didactice

Pentru orele de educație remedială, cadrele didactice vor fi plătite în plus. Fondurile în acest sens au fost deja identificate. Este vorba inclusiv despre 30 de milioane de euro, bani europeni. Sorin Cîmpeanu a mai declarat că săptămâna viitoare va discuta cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cu cei ai Comitetului Național pentru Situații de Urgență scenariile de redeschidere a școlilor din al doilea semestru.

Ministrul a mai spus că redeschiderea unităților de învățământ odată cu debutul celui de-al doilea semestru nu va depinde neapărat de disponibilitatea profesorilor de a se vaccina, cât de incidența cazurilor de coronavirus: „Orice persoană din sistemul de învățământ care se va vaccina va însemna un minus cu privire la riscul de transmitere a acestui virus. Indiferent de rezultatul disponibilității pentru vaccinare, noi ne dorim începerea școlii”.

El a mai afirmat că autoritățile se așteaptă în perioada următoare la o creștere a numărului de infectări, acum că am trecut de sărbători și vacanțe, dar „sperăm ca aceste creșteri să nu fie semnificative, dar acest lucru îl putem vedea abia după jumătatea lunii ianuarie, iar decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie, cu suficient timp înainte de 8 februarie, începerea semestrului doi”.

Trei scenarii luate în calcul

Dacă școala va reîncepe fizic, cu prezența elevilor în clase în 8 februarie, scenariile luate în calcul sunt următoarele:

1. Copiii se întorc în clase în grădinițe și ciclul primar, acestea fiind ciclurile de învățământ cel mai dificil de abordat prin școala online.

2. Se întorc fizic la ore preșcolarii, elevii din ciclul primar și elevii de anii terminali, care au de susținut Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

3. Toți elevii să revină în clase dacă rata de incidență a infectărilor va scădea. În localitățile cu rata de infectare mai mică, cursurile cu elevi în clase ar putea reîncepe mai repede.

Abordarea unuia dintre aceste scenarii implică un nou ordin comun între ministerele Educației și Sănătății, care să fie elaborat până la finalul lunii ianuarie.

Vaccinarea profesorilor, călcâiul lui Ahile

În prezent, există un număr ridicat de profesori care spun că nu au toate informațiile necesare privitoare la vaccin. Însă, Ministerul Educației susţine că nu va condiționa redeschiderea școlilor de campania de vaccinare privind cadrele didactice.

Însă, până în 15 ianuarie, ministerul așteaptă centralizarea datelor din instituțiile de învățământ, pentru a se vedea câți dintre angajații din învățământul preuniversitar și universitar se vor vaccina.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spunea joi că dacă este nevoie să se vaccineze în direct pentru a transmite un mesaj de încredere colegilor lui o va face.

Solicitare: decizia de redeschidere a şcolilor să fie descentralizată

Consiliul Naţional al Elevilor cere descentralizarea deciziei privind deschiderea şcolilor, astfel încât unitățile de învățământ să poată fi redeschise în localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mie de locuitori, mai ales că se apropie examenele naţionale.

Ţinând cont de faptul că se apropie examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, Consiliul Național al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă.

Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educaţia se află, la momentul de faţă, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învăţământ: prezenţa la cursuri în format fizic, acolo unde situaţia epidemiologică o permite, şi realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet.

În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă. Cu educaţia nu e de glumă!

Solicităm Ministerului Educaţiei demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru reînceperea cursurilor”, declară Rareș Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Organizaţia mai cere începerea discuţiilor privind organizarea examenelor naţionale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranţă.