Electrica împrumută 180 milioane lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Andrei Dumitru 22/03/2023 | 12:05 Ştiri
Electrica împrumută 180 milioane lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

Grupul Electrica, prin operatorul Distribuţie Energie Electrică România (DEER), a încheiat un contract de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în sumă de 180 de milioane lei, garantat de compania mamă, Electrica, şi care va sprijini finanţarea necesarului de lichidităţi al operatorului.

DEER va continua activitatea de distribuţie de energie electrică către consumatorii români fără întreruperi şi, totodată, va continua investiţiile în reţeaua de electricitate pentru a asigura integrarea producţiei suplimentare de energie regenerabilă, anunţă compania.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

“Având în vedere strategia de diversificare a surselor de finanţare de la nivelul Grupului Electrica în contextul finanţării activităţii curente, a prefinanţării schemei de sprijin, dar şi a finanţării oportunităţilor de dezvoltare a afacerii, precum şi a planurilor de investiţie în reţeaua de distribuţie, continuarea parteneriatului cu BERD ne permite, prin acest nou credit la termen, să refinanţăm o parte din diferenţa de preţ a energiei electrice pentru CPT cu o maturitate de 5 ani, aliniată cu recuperarea acestei diferenţe prin tarife aşa cum este prevăzută prin OUG 153/2022. BERD rămâne unul din partenerii strategici al Grupului Electrica, fiind alături de noi încă de la listare”, spune Alexandru Chiriţă, Director General Electrica.

Grupul Electrica oferă servicii pentru aproximativ 3,9 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.