Elcen anunţă că riscă să rămână fără bani pentru agentul termic şi salariile angajaţilor

NewMoney 27/01/2020 | 16:04 Ştiri
Elcen anunţă că riscă să rămână fără bani pentru agentul termic şi salariile angajaţilor

Producătorul de energie electrică şi termică Elcen anunţă că riscă să rămână fără bani pentru agentul termic şi salariile angajaţilor şi acuză totodată Primăria Municipiului Bucureşti şi Termoenergetica că nu îşi asumă responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni, întrucât nu îşi onorează obligaţiile de plată.

”Din cauza neachitării de către PMB şi Termoenergetica a plăţilor pentru agentul termic destinat locuitorilor Municipiului Bucureşti, Elcen se apropie periculos de situaţia în care nu va putea plăti materia primă, gazul natural, către furnizorul Romgaz şi nu va putea efectua plata salariilor propriilor angajaţi. La rândul său, furnizorul de gaz ar putea sista livrarea materiei prime ca urmare a neîncasării contravalorii pentru gazele livrate, ceea ce ar putea conduce la întreruperea furnizării apei calde şi a căldurii la consumatori”, arată Elcen într-un comunicat.

Reprezentanţii Elcen spun că societatea face eforturi deosebite pentru a produce şi livra fără sincope energia necesară alimentării cu apă caldă şi căldură a bucureştenilor ”ţinând cont de contextul dramatic şi absurd” creat de lipsa de interes a PMB pentru infrastructura critică a Capitalei.

”Având în vedere că: PMB nu a virat sumele pentru plata gazelor necesare pentru producerea şi livrarea agentului termic către populaţie, aferente lunilor decembrie 2019 (104.258.746) şi ianuarie 2020 (106.315.578 lei), deşi în conformitate cu Convenţia de plată a gazelor aprobată în CGMB prin Hotărârea nr. 626/14.11.2019 şi semnată ulterior de toate părţile implicate, PMB are obligaţia de a bugeta şi aloca, conform legislaţiei aplicabile, aceste sume; RADET Bucureşti a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de Regie faţă de Elcen ca urmare a pierderilor financiare şi tehnologice aferente perioadei de insolvenţă 2016-2019 şi plătibile, conform legislaţiei în vigoare, de către PMB, instituţia ce a înfiinţat şi coordonat RADET, (…) Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să-şi respecte obligaţiile de plată atât a subvenţiei, cât şi a pierderilor generate de RADET”, mai arată comunicatul.

Compania precizează că la data de 14 ianuarie 2020, s-a emis factura nr. 1154292 în valoare de 169.737.732 lei pentru energia termică livrată de Elcen către Termoenergetica conform prevederilor contractuale. Data scadentă a acestei facturi este 29 ianuarie 2020. Valoarea  constituie creanţă neîncasată, întrucât factura nu a fost achitată până la acest moment.

Elcen arată că PMB înregistrează subvenţie restantă faţă de RADET 

Elcen mai arată că PMB înregistrează subvenţie restantă faţă de RADET aflată în procedură de faliment în valoare de 87 milioane lei aferentă lunii noiembrie 2019 şi, de asemenea, are obligaţia compensării valorice a pierderilor financiare datorate aprobării cu întârziere a tarifelor, înregistrate de RADET în 2018 în cuantum de aproximativ 60 milioane lei, aprobată în şedinţa CGMB din 24 octombrie 2019.

În prima decadă a lunii februarie devine scadentă subvenţia plătibilă de PMB faţă de Termoenergetica pentru energia termică livrată în luna decembrie 2019, în valoare de 212,6 milioane lei.

”În ipoteza contrară, în care subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei Municipiului Bucureşti nu este plătită conform Convenţiei de  plată a gazelor, sistemul de termoficare din Municipiul Bucureşti ar putea fi compromis iremediabil, putând genera intrarea în incapacitate de plată a Elcen şi, totodată, pierderi majore înregistrate de furnizorul de gaze, Romgaz, prin neîncasarea creanţelor. Elcen analizează această situaţie şi ia toate măsurile necesare pentru efectuarea demersurilor legale în vederea recuperării sumelor restante neachitate”, mai arată producătorul de energie.

Termoenergetica a fost înfiinţată prin HCGMB nr. 145/11.03.2019, cu un capital social iniţial în valoare de 120.000 lei, urmând ca aportul de capital să crească după finalizarea operaţiunii de divizare a Energetica.

Prin Hotărârea nr. 582/24.12.2019, Consiliului General al Municipiului Bucureşti a decis o diminuare a capitalului social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti prin alocarea către Termoenergetica a unei părţi din patrimoniul acesteia, cu suma de 217,95 milioane lei.

”Aşadar, în conturile Companiei Municipale Energetica există o sumă disponibilă în valoare de aproximativ 217 milioane de lei, bani ce pot asigura capitalul necesar pentru îndeplinirea obligaţiilor ce revin Municipiului Bucureşti şi Termoenergetica”, mai arată Elcen.

Termoenergetica a preluat în integralitate activitatea RADET

De la 1 decembrie 2019, Termoenergetica a preluat în integralitate activitatea RADET, devenind noul operator de energie termică al Capitalei.

”Deşi, în cadrul şedinţei CGMB din 14 noiembrie 2019 s-a aprobat o majorare de capital de 645,88 milioane lei, bani pe care PMB s-a angajat că îi va vira în contul companiei, această valoare există doar pe hârtie. Această majorare de capital nu a fost realizată nici măcar prin constituirea unui capital de lucru necesar pentru ca Termoenergetica să poată să asigure garanţia continuării furnizării energiei termice în Municipiul Bucureşti în sezonul de termoficare decembrie 2019 – martie 2020, deşi existau  condiţiile necesare pentru virarea de către PMB a sumei de 217.954.000 lei, în contextul în care Consiliului General al Municipiului Bucureşti a decis o diminuare a capitalului social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti”, precizează Elcen.

Aceasta subliniază că Bucureştiul este la un pas să rămână fără apă caldă şi căldură din cauza iresponsabilităţii, a lipsei de transparenţă şi a dezinteresului grav faţă de cetăţeni manifestat de Municipalitate.

”Deşi are la dispoziţie suma de 217.954.000 lei, rezultată din diminuarea capitalului social al Companiei Municipale Energetica Bucureşti, PMB nu a adoptat nici o măsură pentru alocarea acestei sume în vederea susţinerii sistemului de termoficare a Municipiului Bucureşti în sezonul de termoficare 2019-2020, fie prin plata in avans a sumelor aferente lunilor decembrie 2019 şi ianuarie 2020, conform prevederilor Convenţiei de justificare a avansurilor nr. 1/2019, fie prin constituirea unui capital de lucru necesar pentru ca Termoenergetica să poată să asigure garanţia continuării furnizării energiei termice în Municipiul Bucureşti”, afirmă conducerea Elcen.

Potrivit acesteia, ţinând cont de experienţa falimentării RADET, există riscul major ca Termoenergetica să repete soarta RADET prin crearea unei situaţii similare celei anterioare, ”determinate de maniera defectuoasă în care PMB şi Termoenergetica gestionează sistemul de termoficare din Bucureşti, în sensul în care nu există garanţia achitării serviciilor prestate, nu este plătită subvenţia la timp şi se acumulează datorii”.

Elcen arată că Primăria Capitalei nu a plătit subvenţiile către RADET, fapt ce a condus la acumularea de datorii ale RADET faţă de Elcen.

”Prin neplata subvenţiei, situaţia financiară a RADET şi, implicit, stabilitatea economică generală a companiei, au fost afectate substanţial, până la intrarea în insolvenţă şi pronunţarea falimentului de către instanţă. Noua companie, Termoenergetica, ce presupune un nou început, nu este capitalizată, fiind lipsită de resursele financiare necesare acoperirii plăţilor pentru materiale în vederea lucrărilor de întreţinere sau a investiţiilor urgente în reabilitarea reţelelor de termoficare aflate într-o situaţie critică,  precum şi pentru plata serviciilor furnizate de producătorul de energie termică”, menţionează Elcen.

Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice.

”PMB este principalul vinovat pentru falimentul RADET, pentru situaţia incertă în care se află noul operator de energie termică al capitalei, pentru riscul crescut de intrare în faliment al Elcen şi pentru compromiterea sistemului de termoficare din Bucureşti. A avea resurse financiare disponibile pentru ca apa caldă şi căldura să ajungă în condiţii de siguranţă la bucureşteni şi a alege să le direcţionezi în acţiuni de imagine care nu au nicio legătură cu serviciul public de interes major pentru oameni se numeşte rea voinţă, indolenţă şi dispreţ faţă de nevoile sociale reale ale comunităţii”, concluzionează conducerea Elcen.