Efectul DNA: Jumătate dintre cele mai valoroase companii românești de acum opt ani au dispărut

Alexandra Pele 24/05/2017 | 14:32 Ştiri
Efectul DNA: Jumătate dintre cele mai valoroase companii românești de acum opt ani au dispărut

România suferă de subdimensionare, atât la nivel de economie, cât și la nivel de companii, spune Doru Lionăchescu, membru în board-ul BT Capital Partners. O veste bună o constituie faptul că businessurile de acum sunt ceva mai ”curate” decât cele care prosperau în urmă cu un deceniu.

„Ne trebuie disperat dimensiune pentru a putea supraviețui sau a face competiție măcar pe plan regional”, a declarat el la conferința Antreprenoriat 360, organizată de wall-streeet.ro, adăugând că din analizele interne ale BT Capital Partners reiese că cele mai valoroase zece companii cu capital privat românesc valorează împreună cât jumătate dintr-o companie privată din Polonia.

Citiți și: Kovesi rămâne în funcție. Recuperarea prejudiciilor din mandatul său ar plăti construcția autostrăzii Comarnic-Brașov

„Fie intrați în antreprenoriat ca să fii dominant, ca să ai masă critică, ca să poți să construiești organizațional ceva de anvergură, fie discutăm de un alt sector care nu creează cu adevărat valoare adăugată semnificativă în economie”, susține Lionăchescu. În opinia sa, România nu are o problemă cu ”antreprenoriatul granular”, înființarea de start-up-uri având și susținere politică, ci cu creșterea unor campioni regionali.

„Antreprenorii trebuie să gândească în termeni de dominație națională și regională. N-are niciun sens să începi antreprenoriatul din perspectiva de a avea patru angajați și de a avea viață confortabilă”, susține Lionăchescu.

Citiți și: Sebastian Ghiță, viața ca în filme: de la cel mai puternic om din IT la fugar deghizat

El este de părere că acest mesaj a lipsit din spațiul public. Mai mult decât atât, companiile mari au fost mereu suspectate de nereguli, ceea ce a creat percepția că acestea au crescut în special prin tehnici ilicite.

„Când discutăm de companii mari, percepția publică de la nivelul conducerii politice, a organelor de cercetare penală și fiscală, a priori percepția este că avem de-a face cu infractori. Ei trebuie să demonstreze că au făcut corect ce au făcut pentru a ajunge la dimensiunea respectivă”, spune el.

Pe de altă parte, privind în urmă, mediul privat românesc s-a ”curățat” în ultimii ani.

”Comparam top zece cele mai valoroase companii din România din 2016 cu cel din 2009 și diferența e colosală. În 2009, peste jumătate din top îl constituiau firme ale căror proprietari sunt fie în pușcărie, fie nu mai activează, companii care prosperaseră prin transfer de resurse din sectorul public”, spune Lionăchescu.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.