Efectele OUG 114: În ce condiții vom mai lua credite anul acesta

Ionuț Ancuțescu 28/02/2019 | 11:31 Financiar
Efectele OUG 114: În ce condiții vom mai lua credite anul acesta

Banca Transilvania, instituția de credit care își dispută poziția de lider al sistemului bancar românesc cu BCR, s-a nu­mărat printre principalele victime ale OUG 114, după prăbușirea bursieră de la sfârșit de 2018. Tiberiu Moisă, director general-adjunct al băncii din Ardeal, explică pentru NewMoney efectele imediate ale ordonanței asupra băncilor și clienților. Principalul scenariu de lucru: modificarea textului de lege.

 Acest articol a apărut în numărul 59 (18 februarie – 3 martie 2019) al revistei NewMoney

NewMoney: Ce efecte au avut măsuri legislative comparabile cu OUG 114 adoptate în alte state europene?

Tiberiu Moisă: Întâlnești o taxă pe active în diferite forme în multe țări din Europa (Un­garia, Polonia, Slovacia sau Austria, n.r.). Ce este cu adevărat specific României este nivelul acestei taxe. Nicăieri nu întâl­nești un nivel așa de ridicat. De fapt, urmă­toarea pe listă ar fi Polonia, cu un nivel de cel puțin două ori mai mic decât cel pe care îl vedem noi, dacă nu cumva mai mult. De asemenea, acolo, nu toate clasele de active sunt ajustate. Dar urmează să vedem normele de aplicare și probabil că în momentul acela vom avea o discuție mai concretă (până la trimiterea la tipar a revistei, acestea nu erau publicate, n.r.).

 

– Mergând pe scenariul că ordonanța va ră­mâne în forma actuală, deși există semnale că aceasta ar putea fi modificată, cu cât credeți că ar crește costurile de finanțare pentru persoane fizice și companii?

– În primul rând, nu intenționăm să trans­ferăm integral efectele taxei la clienți. Am avut deja discuțiile acestea și banca poate să susțină cea mai mare parte din această taxă, ajustând alte categorii de cheltuieli sau chiar și așteptările privind profitul. Pe de altă parte, plecăm de la premisa că vom vedea modificări ale conținutului acestei legi și atunci nu vom modifica contractele în derulare.

 

– Ce se va întâmpla cu creditele noi?

– La creditele noi, vom ține cont de această taxă.

 

– Deci, costurile vor crește?

– Nu într-un mod uniform, pe baza unei formule matematice.

 

– O taxă de 0,3% pe activele financiare se va traduce printr-o creștere proporțională a costurilor finanțării?

– Nu în mod mod matematic.

 

– Care vor fi cele mai afectate categorii de debitori?

– Cred că persoanele fizice vor fi mai puțin afectate. Cred că vorbim mai ales de companii. Dar nu uitați că, în afară de taxă, avem cel mai mare reglementator de do­bânzi, care nu este nici statul, nici nimeni altcineva decât piața însăși. Băncile vor con­cura în continuare între ele pentru clienți, pentru planurile de afaceri bune, pentru ceea ce este viabil. Această con­cu­rență dintre bănci va absorbi ea însăși o parte importantă din taxă. Deci eu cred că, pe termen scurt, vom încerca să absorbim această taxă. Pe termen mediu și lung, probabil că situația s-ar schimba.

 

– Cum este structurată creditarea Băncii Transilvania?

– Aproximativ jumătate din zona de creditare este concentrată în zona persoanelor fizice și cealaltă jumătate – plus, minus trei procentuțe mici –, în zona companiilor. Pe acest al doilea segment, lucrăm de la micro, nano, IMM-uri până la elefanți, companii foarte mari românești sau multina­țio­nale. Avem și o companie BT Mic, al cărei model de business este dedicat zonei de companii foarte, foarte mici, care este prea mică pentru a fi evaluată doar financiar.

 

– În ansamblu, creditarea va fi afectată în 2019 versus 2018?

– Nu știu dacă putem să vorbim despre scădere, dar această ordonanță se adaugă unor semnale pe care noi le monitorizăm de ceva vreme. Adică, există semnale de tem­perare a economiilor în Europa, temperare care poate să afecteze exporturile românești. Există semnale de încetinire a con­sumului în România. Combinate cu această taxă, aceste semnale pot să dea un efect de încetinire mai pronunțată. Personal, mă aștept să văd o activitate de cre­ditare mai redusă decât în 2018.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.