Ştiri

Efectele micșorării dobânzilor: Indicele londonez FTSE 100 a atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2023

Acţiunile europene au închis joi la un nou maxim istoric, în urma ultimelor decizii de politică monetară luate de Banca Angliei şi Banca Naţională Elveţiană, relatează CNBC.

Indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 0,94% şi a depăşit recordul stabilit la începutul acestei luni, pentru a închide la 509,95 puncte.

Aproape toate sectoarele s-au tranzacţionat în verde, acţiunile companiilor de tehnologie crescând cu 3,2%, în timp ce titlurile companiilor de utilităţi au scăzut cu 0,39%.

Banca Angliei a menţinut ratele dobânzilor conform aşteptărilor, iar acţiunile din Marea Britanie au crescut, pe măsură ce investitorii au digerat detaliile anunţului, descris pe scară largă ca având o tentă favorabilă.

Indicele londonez FTSE 100 a încheiat sesiunea în urcare cu 1,8%, în timp ce lira sterlină a scăzut în raport cu dolarul american, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit au scăzut. A fost cea mai bună sesiune a FTSE din septembrie anul trecut.

Banca Naţională Elveţiană a surprins piaţa cu decizia de a-şi reduce dobânda principală cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, spunând că este posibil ca inflaţia să rămână sub 2% în viitorul previzibil. Acţiunile băncilor elveţiene au crescut în urma anunţului.

Indicele german DAX a crescut cu 0,88%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,22%. Indicele italian FTSE MIB a avansat cu 0,1%, iat IBEX 35, al bursei din Madrid, a urcat cu 1,07%.

Acţiunile americane au urcat joi după ce cei trei indici majori din Statele Unite sau închis miercuri la noi recorduri, în urma celei mai recente reuniuni de politică a Rezervei Federale din SUA. Fed a reiterat aşteptările pentru trei reduceri ale ratelor dobânzilor în acest an şi a menţinut neschimbate costurile de împrumut la reuniunea sa de două zile de politică monetară, care s-a încheiat miercuri.

Andrei Dumitru

Recent Posts

Ungaria interzice accesul în țară al TIR-urilor din România, timp de două zile

MAE a emis marți o atenționare de călătorie pentru Ungaria, unde în 19 și 20…

52 de minute ago

INS: Rata anuală a inflaţiei a scăzut în aprilie la 5,9%

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi că rata anuală a inflaţiei în luna…

2 ore ago

ANM dă alerta: Un nou VAL de FRIG peste România! PROGNOZA detaliată

Meteorologii au veşti proaste şi în această săptămână! Frigul pune stăpânire pe România. La munte…

15 ore ago

Florin Piersic, primul mesaj din spital: Sunt viu. Ţineţi-mă aproape

Actorul Florin Piersic a transmis, luni seară, un mesaj în care afirmă că este ”viu”.…

15 ore ago

SCHIMBĂRI în modul de acordare a concediilor medicale. LISTA bolilor pentru care se acordă direct 7 zile de concediu medical

Un Ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate…

16 ore ago

Ciolacu: Vom avea una dintre primele două creşteri economice din Europa şi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, la sfârşitul anului, România va avea una dintre primele…

17 ore ago

Acest website folosește cookies