Efectele carantinei în masă din China. Mii de animale de companie riscă să moară de foame în Wuhan

Elena Marinescu 04/02/2020 | 22:04 Fapt Divers
Efectele carantinei în masă din China. Mii de animale de companie riscă să moară de foame în Wuhan

Mii de animale de companie din Wuhan riscă să moară de foame, după ce stăpânilor lor li s-a interzis să intre în oraș sau au fost plasați în carantină din cauza epidemiei de coronavirus, scrie newsweek.com.

Aproximativ 5.000 de animale au rămas singure în case, potrivit unui voluntar care își riscă viața zi de zi pentru a le hrăni și a le elibera din locuințe. Sute de persoane, blocate în alte zone ale țării din cauza carantinei, l-au contactat deja pe bărbat pentru a le salva companionii necuvântători.

„Alături de o echipă de voluntari am salvat, din ianuarie până în prezent, peste 1000 de animale”, a declarat voluntarul, sub protecía anonimatului. „Dacă nu interveneam, toți câinii și pisicile ar fi murit în case înainte de întoarcerea stăpânilor lor”, a adăugat și Du Fan, președintele Asociației de Protecție a animalelor din Wuhan. „Este responsabilitatea noastră să le ajutăm”.

Un alt caz cutremurător s-a petrecut în provincia Hubei, în urma carantinei. Un copil cu dizabilități a murit după ce tatăl său a fost plasat în carantină de autoritățile locale. În urma tragediei, doi oficiali au fost demiși. Potrivit Digi24, Comisia națională de sănătate din China a anunțat că rata mortalității în cazul coronavirus este de 2,1% la nivel național. Cifra este mai mare în provincia Hubei, unde se află orașul Wuhan – 3,1%.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a anunțat că 80% dintre victime aveau peste 60 de ani, iar 75% dintre victime sufereau și de o altă afecțiune. În timpul unei întâlniri cu oficialii de rang înalt, președintele chinez Xi Jinping a denumit epidemia „un test major pentru China și capacitatea sa de guvernare”.

Cu 427 de decese la nivel mondial, bilanţul noului coronavirus îl depăşeşte pe cel al epidemiei de SARS, care în 2022-2003 a ucis 349 de persoane. Virusul a contaminat peste 20.000 de persoane iar teama de răspândire a paralizat China, cu repercursiuni asupra economiei mondiale care sunt dificil de cuantificat. În afara Chinei, prevalența virusului rămâne scăzută, cu 190 de cazuri raportate în peste 24 de țări.