Povestea vieții lui Ed Sheeran, băiatul de aur al muzicii pop

Probabil că este doar o chestiune de timp până când Ed Sheeran, una dintre cele mai cunoscute voci din muzica pop actuală, va ajunge să cânte și în România. Până una alta, îl puteți asculta în concertul pe care-l susține la Ernst Happel Stadion, din Viena, pe 8 august.
Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney
Este unul dintre cei mai charismatici artiști din show businessul mondial și unul dintre cei mai bine vânduți cântăreți ai momentului (a vândut peste 26 de milioane de albume și 100 de milioane de single-uri în toată lumea). Cu vocea lui melodică și pasională, cu piesele lui simple, dar răvășitoare și-a făcut, încă de la albumul de debut, „+“, o adevărată armată de fani și a convins critica muzicală că merită două premii Grammy și unul Brit.
„Thinking Out Loud“, de pe cel de-al doilea album, „Shape of You“, de pe cel de-al treilea, „Castle on the Hill“, „Perfect“ sau „Perfect Duet“, o versiune acustică cântată împreună cu Beyoncé, sunt hituri care au ajuns în fruntea clasamentelor muzicale și care i-au oferit britanicului un loc permanent în istoria muzicii pop.
„Dacă nu-ți dorești să fii mai bun decât Adele, atunci ai greșit business-ul“, mărturisește Ed Sheeran în documentarul „Songwriter“, pe care vărul său, scriitorul și regizorul Murray Cummings, i-l dedică acestui cântăreț, compozitor, chitarist și producător (la cei 27 de ani, Ed are și propriul studio de înregistrări, Gingerbread Man Records).
Citatul este, evident, o metaforă, însă una care relevă visul lui de pe vremea când era doar un copil și cânta în corul bisericii. Iar Ed, pe numele său complet Edward Christopher Sheeran, nu a uitat niciodată de visul său, acesta începând să înregistreze muzică și lansând în mod independent prima sa colecție, „Spinning Man“, în 2004, pe când avea doar 13 ani.
În 2012, când primea premiul Brit pentru cel mai bun artist britanic, Ed Sheeran era deja un nume, însă colaborarea cu artista pop Taylor Swift, pentru single-ul „Everything Has Changed“, de pe cel de-al patrulea album de studio al artistei, avea să-l facă și mai cunoscut.
Și astfel a fost creat contextul pentru apariția unor hituri memorabile din discografia lui („Thinking Out Loud“ și multe altele), dar și din portofoliul unor artiști pentru care a compus muzică: One Direction („Little Things“), Justin Bieber („Love Yourself“), Tori Kelly („I Was Made for Loving You“), The Weekend („Dark Times“).
O altă față a pop-ului. „Un tip obișnuit care este bun în ceea ce face“, după cum îl descrie Cummings, Ed Sheeran a surprins pe toată lumea devenind, într-un timp relativ scurt, un fenomen global. Băiatul roșcat care a crescut ani la rând fără televizor în casă, ca urmare a stricteții părinților săi care i-au cumpărat, în schimb, o grămadă de cărți de artă și o chitară acustică, este cunoscut însă pentru modestia și discreția cu care-și trăiește viața particulară. Mai ales că artistul a avut sfătuitori de primă clasă, așa cum este Elton John, cu care a colaborat de altfel și care l-a avertizat că popularitatea lui uriașă nu va dura o veșnicie (în 2017, Sheeran a semnat cu compania de management Rocket Music, a lui
Elton John, iar anul acesta a interpretat coverul „Candel“, de pe albumul „Revamp“, al cunoscutului artist).
Un tip talentat, îndrăgostit de muzică, a reușit prin linii melodice și versuri simple să dea o altă față pop-ului. Una în care încap foarte bine accente de R & B („Dive“), rock electric („Castle on the Hill“), rapp („Eraser“), dar și referințe inteligente la cultura pop, așa cum poți observa în piesa „Wake Me Up“, unde face trimitere la filmul animat „Shrek“.
„Muzica lui Sheeran este plină de dragoste pentru că e clasică, familiară și primitoare“, scrie publicația Vox despre acest artist care „excelează în scrierea unor melodii de poveste acustice în epoca artiștilor moderni indie-folk (Ray LaMontagne, Foy Vance) și a marilor lirici (Bob Dylan, Van Morrison)“.
Faptul că se inspiră din proximitatea lui (punctul de plecare pentru albumul „÷“, din 2017, a fost propria familie), că face concerte de caritate de mare anvergură, că zâmbește tot timpul, că afișează imaginea de tip cool și de treabă, că este autoironic îi păstrează acea aură de băiat bun care se bucură de succes fără a fi zgomotos și impertinent.
„Toată lumea îl iubește…, toți vor să-l întâlnească“, spunea cântăreața americană Katy Perry într-un interviu BBC Radio 1.
Nu e de mirare, astfel, că acest tânăr compozitor de balade contemporane face prăpăd la concerte. Și asta, în condițiile în care este ajutat doar de voce, chitară și câteva microfoane.
FOTO: AFP – Guliver / Getty Images