The Economist, despre protestele din România: „poporul împotriva pungașilor”

Gabriel Bucur 09/02/2017 | 12:59 Ştiri
The Economist, despre protestele din România: „poporul împotriva pungașilor”

Protestele uriașe care au loc în România în aceste zile, cele mai ample de după Revoluție, și deciziile guvernului au fost prezentate recent în The Economist, cea mai reputată publicație economică din lume.

De remarcat că jurnaliștii britanici au folosit în titlul articolului din newsletter-ul (foto jos) trimis aseară abonaților un termen mai dur chiar și decât cei folosiți în presa românească: „pungași” („pilferers”). Pe site, The Economist titrează că protestele forțează guvernul să se întoarcă împotriva corupției.

the economist - newsletter

„Ați reușit să ne uniți”, arăta una din sutele de pancarte înălțate în mulțimile de oameni. „Din păcate pentru domnul (premier, n.r.) Grindeanu, mesajul nu are un sens bun”, notează The Economist. Totodată, jurnaliști din toată lumea au venit în România pentru a transmite din Piața Victoriei, acolo unde, duminică, un sfert de milion de protestatari au creat un imens spectacol de lumini.

Oamenii s-au adunat în piețele marilor orașe românești pentru a protesta împotriva adoptării de către guvern a unei Ordonanțe de Urgență care privește schimbarea Codurilor Penale. Decretul ar „sabota mult lăudata campanie anti-corupție din România”, notează publicația britanică.

Citiți și: Câți protestatari încap în Piața Victoriei? Iată părerea specialiștilor români și americani

Respectiva ordonanță, anulată între timp, l-ar fi ajutat și pe liderul Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, acuzat de abuz de putere. De altfel, o condamnare cu suspendare pentru fraudă electorală l-a oprit pe președintele PSD din drumul către fotoliul de prim-ministru.

Protestele însă au continuat, chiar dacă Executivul a abrogat ordonanța. Este de așteptat, printre altele, ca ministrul Justiției, Florin Iordache, să părăsească funcția, cât de curând.

Președintele și vicepreședintele Comisiei Europene au declarat că urmăresc cu îngrijorare evenimentele din România și au lansat un mesaj prin care atenționează că lupta împotriva corupției „trebuie să avanseze, nu să fie anulată”. De asemenea, ambasadorii țărilor occidentale au averitzat cu privire la „slăbirea eforturilor anticorupție ale țării.

De cealaltă parte, Guvernul condus de Florin Grindeanu dă vina pe modul greșit în care s-a făcut înțeles, cu privire la respectiva ordonanță. Totodată, guvernul PSD a lansat ideea că protestele au fost „ajutate” să ia amploare, iar printre cauze se numără multinaționalele și chiar președintele Iohannis, despre care s-a spus că instigă la revoltă.

Citiți și: Cât de dependentă este economia României de multinaționale, acuzate că au instigat la protest

„Problema corupției a dominat politica românească, ani de zile”, continuă The Economist. Guvernul anterior a fost îndepărtat în toamna lui 2015, prin proteste asemănătoare cu cele de astăzi, iscate după tragedia din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 64 de oameni.

De atunci, nu s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea nivelului de corupție, spun analiștii. România se situează pe locul 57 în clasamentul Transparency International, bazat pe indicele de corupție.

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), este „campionul” găsit în lupta anticorupție din România, notează publicația britanică. DNA a acuzat persoane de rang înalt, inclusiv pe premierul din 2015, Victor Ponta, al cărui dosar încă se judecă. DNA este printre cele mai de încredere instituții în viziunea românilor, după biserică, armată și jandarmerie. Nu e de mirare că unele pancarte ale protestatarilor din ultimele zile aveau mesajul: „Jos mâinile de pe DNA!”.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.