Economiile românilor au crescut mult mai puțin decât o spun statisticile oficiale

Alexandra Pele 28/12/2016 | 14:32 Financiar
Economiile românilor au crescut mult mai puțin decât o spun statisticile oficiale

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Economiile din bănci ale românilor au crescut cu aproape 10% în ultimul an, o evoluție mai bună chiar și decât cea a consumului. Într-o perioadă în care încrederea în economie e la cote înalte, cu greu se găsesc motive care să justifice saltul economiilor. Poate și pentru că în statistica oficială se as­­cund câteva detalii care schimbă ra­­di­­cal premisele problemei.

În octombrie, economiile din bănci ale po­­pulației au depășit 155,8 miliarde de lei, echivalentul a 34,6 miliarde de eu­­ro, în creștere cu 9,7% față de aceeași lună din 2015. La o privire mai atentă, se poa­­te observa însă că depozitele la ter­­men (circa două treimi din total) au con­semnat un avans de doar 0,6% în peri­­oa­­da analizată. În același timp, de­po­­zitele overnight, care, potrivit regulamentului Băncii Naționale a României (BNR), includ conturile curente și cele de economii, au înregistrat o creștere de 35,6%.

Deși reprezintă doar o treime din va­loarea totală a depozitelor bancare, con­­turile curente și cele de economii au fost cele care au tras în sus media. În conturile curente sunt însă incluse și sa­­lariile majorate ale angajaților, ce­­le care se întâmplă să fie „pe card“ în momentul în care se strâng datele pentru statistica lunară. Prin urmare, ro­­mâ­­nii au mai mulți bani în conturi, însă nu neapărat în cele de eco­­no­­mii. Depozitele la termen, cel mai „pur“ indicator al ratei de economisire, au înregistrat un avans de sub 1%, procent similar randamentelor oferite de bănci pentru economiile popu­lației.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.