Economica.net: Teodorovici îl va înlocui pe Mugur Isărescu la șefia BNR

NewMoney 19/06/2019 | 12:26 Ştiri
Economica.net: Teodorovici îl va înlocui pe Mugur Isărescu la șefia BNR

Anul 2019 ar putea fi ultimul al lui Mugur Isărescu la conducerea Băncii Naționale a României, iar lupta pentru postul de guvernator al BNR se va da între fostul viceguvernator Cristian Popa și actualul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, scrie Economica.net.

Mandatul de guvernator al lui Isărescu, care se află la conducerea BNR din 1990, va expira în luna octombrie și nu a dat încă semne clare dacă va mai continua în această funcție și dincolo de această dată. El spunea anul trecut că la 1 august va împlini 70 de ani și chiar dacă Parlamentul îl va propune pentru un nou mandat, după această vârstă, „nu se mai poate din cate stiu, chiar daca se face aceasta propunere”.

„Îmi închei mandatul. Oricum îmi închei mandatul anul viitor. Normal că plec, că nu o să stau aici până… Dacă dumneavoastră credeți că aceasta este o stire…da, confirm,” spunea Isărescu în mai 2018, potrivit ziare.com.

Pe de altă parte, la începutul anului acesta a semnalizat disponibilitatea pentru un nou mandat de guvernator al BNR. Întrebat de jurnaliști dacă își dorește să rămână în funcție și după luna octombrie, Isărescu a răspuns doar că „Parlamentul va hotărî”.

Totuși, dacă Isărescu va hotărî să iasă la pensie în 2019, lupta pentru postul de guvernator vacant se va da între Cristian Popa, care are o experienţă de peste 16 ani în BNR şi trei mandate consecutive de viceguvernator și ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

Piaţa financiară externă consideră că, fără continuitate în politica monetară pusă pe picioare de Mugur Isărescu, multe aspecte benefice ale economiei româneşti se pot clătina puternic, inclusiv ratingul de ţară, potrivit unor surse din piaţa financiar bancară citate de Economica.net.

Bloomberg scria luna trecută că Mugur Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă se va ajunge la o situație similară cu cea din Ungaria și Polonia, unde comitetele de politică monetară ale băncilor centrale sunt deja alcătuite din oamenii care sunt aliaţi ai guvernelor. Anul acesta, toţi membri Consiliului de Administraţie al BNR urmează sa fie realeşi sau înlocuiţi.

„Dacă actuala conducere este înlocuită cu oameni slab calificaţi şi loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creşte iar leul ar putea fi supus la presiuni. Mă tem că dacă nu va fi Isărescu, va fi cineva mai puţin credibil şi cu mai puţină influenţă”, spune Blaise Antin, analist la American TCW Group.


Foto: Mediafax