Ştiri

Economia Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru din 2023

Produsul intern brut al Israelului a scăzut cu aproape 20% în trimestrul patru al anului 2023, din cauza impactului războiului din Gaza asupra activităţilor companiilor, a scăderii investiţiilor şi a consumului, potrivit cifrelor oficiale, citate de CNBC.

Contracţia economică a fost semnificativ mai mare decât erau aşteptările, analiştii anticipând un declin de aproximativ 10%.

Scăderea PIB-ului reflectă costul războiului ţării împotriva Hamas din Gaza, care intră acum în a cincea lună.

Datele economice publicate luni ” indică în primul rând o scădere a consumului din sectorul privat şi o scădere profundă a investiţiilor, în special în imobiliare”, au scris analiştii Goldman Sachs într-o notă de cercetare.

Aceştia au mai arătat că ”scăderea profundă a PIB-ului a avut loc în ciuda unei creşteri puternice a consumului din sectorul public, precum şi a unei contribuţii comerciale nete pozitive, scăderea importurilor depăşind scăderea exporturilor”.

Cifrele oficiale au arătat o scădere anuală de 26,9% a consumului privat, iar investiţiile fixe s-au redus cu aproape 68%, deoarece construcţiile rezidenţiale s-au oprit pe fondul penuriei atât de lucrători din Israel, din cauza mobilizării militare, cât şi de muncitori palestinieni, după ce acestora le-a fost interzis în mare parte să intre în Israel, din 7 octombrie, când a avut loc atacul Hamas.

Anterior, peste 150.000 de muncitori palestinieni din Cisiordania ocupată intrau zilnic în Israel pentru a lucra într-o serie de sectoare, în special în construcţii şi agricultură.

Scăderea PIB-ului Israelului ”a fost mult mai gravă decât se aşteptase şi evidenţiază amploarea impactului atacurilor Hamas şi a războiului din Gaza”, a declarat Liam Peach, economist senior pentru pieţele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de analiză.

”În timp ce o redresare pare că va avea loc în primul trimestru, creşterea PIB-ului în 2024, în ansamblu, pare acum probabil să înregistreze una dintre cele mai slabe rate înregistrate vreodată.”

Economia de înaltă tehnologie a Israelului este afectată în special de faptul că a mobilizat 300.000 dintre bărbaţi şi femei ca rezervişti militari, pentru a fi dislocaţi atât în Gaza, cât şi la graniţa sa de nord cu Hezbollah din Liban.

Mobilizarea a fost declanşată de atacul terorist din 7 octombrie, condus de gruparea militantă palestiniană Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de oameni în Israel.

Ofensiva ulterioară a Israelului împotriva Fâşiei Gaza şi campania necruţătoare de bombardare au ucis peste 28.000 de oameni în teritoriul blocat, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies