E literă de lege: Primele măriri de salarii nu vor veni înainte de 2018

NewMoney 07/06/2017 | 12:44 Ştiri
E literă de lege: Primele măriri de salarii nu vor veni înainte de 2018

Parlamentul a votat miercuri forma finală a legii salarizării unitare din sectorul bugetar. Aceasta va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Votul final s-a dat în Camera Deputaților, unde 188 de parlamentari au susținut proiectul.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat ieri devansarea calendarului de majorări, în contextul în care impactul bugetar ar fi crescut ca urmare a unor amendamente introduse în Parlament.

„De la 1 ianuarie 2018, toţi bugetarii vor avea o creştere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creşterea de 25% înseamnă o creştere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii şi asistenţii au creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022”, a spus Ministrul Muncii.

Varianta inițială prevedea ca primele majorări să fie aplicate de la 1 iulie 2017.

Sindicaliștii din Sănătate și Educație s-au arătat foarte nemulțumiți de etapizarea creșterilor, dar și de faptul că decizia a fost luată cu doar o zi înainte de votarea legii.

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a precizat că actuala formă a legii poate fi acomodată în bugetul de anul viitor.

„Impactul legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018, mi-aş fi dorit să fie mai spre 8%, dar un procent cuprins între 8% şi 9% este sustenabil”, a spus Ștefan, în urma unei întrevederi cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul Muncii.

Ministrul Finanțelor a precizat că în 2017 cheltuielile salariale ale statului se ridică la 66 de miliarde de lei.

„Faţă de 66 miliarde lei în 2017, sumă care nu include tichetele de masă, de vacanţă, ne ducem la 76 miliarde lei pe impact brut”, a explicat Ștefan.

Guvernul susține noua formă a legii, premierul Sorin Grindeanu dând asigurări miercuri că anvelopa salarială de 76 de miliarde de lei este sustenabilă.

„Ieri am avut o discuţie cu ministrul Finanţelor, anvelopa de 76 de miliarde, aproximativ, pentru anul viitor, este sustenabilă, fiindcă altfel – suntem cât se poate de direcţi în a fi spus «Nu, nu se susţine»”, a declarat Sorin Grindeanu în cadrul unui forum cu investitorii români.


FOTO: Mediafax