E-Distribuţie a investit, în 2022, peste 106 milioane lei în modernizarea reţelelor de înaltă tensiune şi a unor staţii de transformare

Andrei Dumitru 02/03/2023 | 11:18 Ştiri
E-Distribuţie a investit, în 2022, peste 106 milioane lei în modernizarea reţelelor de înaltă tensiune şi a unor staţii de transformare

Companiile E-Distribuţie au investit în 2022 aproximativ 106 milioane de lei din fonduri proprii în proiecte de înaltă tensiune din Bucureşti, Ilfov şi din regiunile Dobrogea şi Banat.

Proiectele-cheie au constat în realizarea de linii noi şi în modernizarea unor linii electrice subterane şi aeriene, alături de lucrări de modernizare în staţiile de transformare. Investiţiile au impact direct asupra capacităţii reţelei de a distribui energie noilor consumatori şi de a creşte nivelul de digitalizare pentru îmbunătăţirea gestionării întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranţă a clienţilor.

E-Distribuţie Muntenia a realizat investiţii de 60 de milioane de lei pentru lucrări de modernizare a unor linii de înaltă tensiune şi staţii de transformare din Bucureşti, iar 18 milioane de lei au fost realizate de către E-Distribuţie Dobrogea, în special pentru modernizarea şi amplificarea unor staţii de transformare din judeţele Ialomiţa şi Constanţa. E-Distribuţie Banat a realizat investiţii de 28,3 milioane lei, din care 9,8 milioane de lei pentru modernizarea unei linii electrice aeriene de înaltă tensiune din judeţul Hunedoara.

„În ciuda unui an extrem de dificil, am continuat să facem investiţii în infrastructură şi ne-am concentrat pe câteva proiecte cheie, pentru a asigura continuitatea serviciilor de distribuţie. Aşadar, ne-am concentrat pe infrastructura de înaltă tensiune, cu impact şi beneficii şi pentru celelalte segmente de distribuţie”, a declarat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuţie.

În Bucureşti, E-Distribuţie Muntenia a investit peste 33 de milioane de lei în total pentru realizarea unei linii electrice noi subterane pe traseul Maşini Grele – IMGB şi creşterea capacităţii liniei din zona Fundeni – Pipera 2, dar şi pentru amplificarea staţiei de transformare Maşini Grele. Pentru linia Fundeni – Pipera 2 au fost înlocuite cablurile reţelei subterane de înaltă tensiune, pusă în funcţiune la sfârşitul anilor ’70, cu cabluri cu izolaţie uscată cu impact redus asupra mediului. Noul traseu al liniei a condus la o creştere a lungimii acesteia la 7,86 km, iar capacitatea de transport a liniei a crescut la peste 160 MVA comparativ cu cea veche, care avea o capacitate de 120 MVA. De implementarea acestui proiect, în valoare de 21,5 milioane de lei, beneficiază locuitorii din zona de nord a Capitalei.

Linia subterană nouă pusă în funcţiune în 2022 care conectează staţiile de transformare Maşini Grele şi IMGB, cu o lungime de 1,83 km, creşte flexibilitatea în exploatare, asigurând condiţiile energetice pentru realizarea lucrărilor de relocare a reţelelor în vederea construirii autostrăzii A0 în zona de sud şi totodată creşte nivelul de siguranţă în alimentarea cu energie electrică pentru locuitorii Sectorului 4 şi pentru o parte a locuitorilor din Popeşti Leordeni.

Un alt proiect a constat în echiparea staţiei Maşini Grele cu două transformatoare cu o capacitate totală instalată de 80 MVA (câte 40 MVA fiecare), bazate pe o tehnologie nouă care are pierderi reduse de energie şi impact redus asupra mediului, în conformitate cu standardele europene actuale. Noile transformatoare asigură alimentarea cu energie electrică a aproximativ 28.000 de clienţi casnici şi industriali, inclusiv a viitoarei staţii de metrou Tudor Arghezi.

În Dobrogea, principalele lucrări din 2022 privind infrastructura de înaltă tensiune au constat în modernizarea a trei staţii de transformare din judeţele Ialomiţa şi Constanţa. Valoarea totală a acestor trei lucrări derulate de E-Distribuţie a fost de 16,2 milioane de lei. Staţia de transformare Slobozia Sud are acum instalate două transformatoare cu o capacitate totală de 50 MVA (câte 25 MVA fiecare), dar şi celule de medie tensiune moderne, echipate cu protecţii de ultimă generaţie, care comunică prin fibră optică. Această tehnologie, folosită pentru prima dată la o staţie de transformare E-Distribuţie, eficientizează timpii de intervenţie datorită unui sistem inteligent care identifică mai rapid defectele de reţea şi ajută la o comutaţie rapidă, de la distanţă.

Pentru a creşte capacitatea reţelei de distribuţie în vederea asigurării accesului la reţea pentru utilizatorii casnici şi industriali din zona Năvodari, respectiv Medgidia, în staţiile de transformare din aceste localităţi, care alimentează în prezent aproximativ 23.700 de utilizatori, respectiv aproximativ 8.000 de utilizatori, au fost realizate lucrări de amplificare.

În Banat, un proiect important privind reţeaua de înaltă tensiune a E-Distribuţie a fost modernizarea liniei electrice aeriene Baru Mare – Haţeg, cu o lungime de 31,3 km. Proiectul, cu o valoare de aproximativ 9,8 milioane de lei şi care a vizat zone greu accesibile geografic, a constat în lucrări de modernizare a elementelor de reţea: circa 120 de stâlpi de metal, precum şi înlocuirea izolatorilor şi conductoarelor electrice.

Reţelele electrice operate de cele trei companii E-Distribuţie numără 286 staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare. În 2022, acestea au distribuit 15,5 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie şi joasă tensiune.

Companiile E-Distribuţie, operatorii de distribuţie a energiei electrice din cadrul grupului Enel, operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Sud Muntenia (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie.