După un an nesperat de bun, frontie­rele par să rămână închise pentru Bursa românească

Alexandra Pele 07/11/2017 | 12:11 Financiar
După un an nesperat de bun, frontie­rele par să rămână închise pentru Bursa românească

UPDATE  Prețul final de ofertă al Sphera, grup care deține francizele locale ale KFC, Pizza Hut și Taco Bell, este de 29 de lei pe acțiune, ceea ce plasează valoarea totală a companiei la 248 de milioane de euro, potrivit unui anunț transmis Bursei de Valori București (BVB). Oferta Pubică Inițială a Sphera s-a desfășurat în perioada 24 octombrie – 2 noiembrie, intervalul de preț pentru acțiunile oferite (circa 9,8 milioane) fiind de 25-33 de lei pe unitate

Acest articol apare în numărul 27 (6-19 noiembrie) al revistei NewMoney

După un an nesperat de bun, frontie­rele par să rămână în continuare închise pentru Bursa românească.

Recent, Bursa de Valori București (BVB) a „picat“ un examen important, pro­mo­varea la statutul de piață emergentă. Aflată pe lista de monitorizare a agenției FTSE Russell încă de anul trecut, piața locală de capi­tal ar putea avea nevoie de ani buni pentru a scăpa de eticheta „piață de frontieră“.

Printre cele mai importante criterii pe care BVB nu le îndeplinește se nu­mără „o piață de acțiuni liberă și bine dezvoltată“ și „suficientă lichiditate încât să suporte investiții globale însemnate“, notează agenția. Altfel spus, pe bursă se „învârt“ prea puțini bani și prea puține acțiuni față de volumul de care ar avea nevoie un fond interna­țio­nal. Ca ordin de mărime, alocările pentru piețele emergente sunt de 30 de ori mai mari decât cele pentru piețele de frontieră. În ciuda listărilor din ulti­mele 12 luni – făcute în regim de „pe bandă rulantă“ prin comparație cu anii anteriori –, niciuna dintre companiile nou-venite nu are o capitalizare bursieră de peste un miliard de euro.

În top, din acest punct de vedere, sunt companiile energetice de stat, două bănci (Banca Transilvania și BRD) și Fondul Proprietatea. De altfel, în clasamentul celor mai mari 20 de companii din România din punct de vedere al cifrei de afaceri, doar una este cu capital integral românesc – retailerul de bricolaj Dedeman –, astfel că eventuale listări cu o capitalizare care să treacă de un miliard de euro sunt puțin probabile.

(DI)SOLUȚII. În acest context, singura șansă a bursei de a atrage încă o compa­nie mare, cu ajutorul căreia să promoveze la statutul de piață emergentă, rămâne Hidroelectrica, o listare încă incertă. Fondul Proprietatea, acționar minoritar al „per­lei“ sistemului energetic românesc, pare că și-a luat gândul de la un IPO – administratorii americani ai fondului caută un cumpărător privat pentru pachetul de 20% pe care îl dețin la Hidro­electrica.

Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB, a avansat un termen mai plauzibil pentru trecerea la sta­tu­tul de piață emergentă: 2020. Până atunci, companiile listate au timp să crească și să ajungă la dimensiunile de care au nevoie fondurile străine. „Valoarea totală a capi­ta­lizării ar putea ajunge la 15-20% din PIB, față de 12% în prezent. Sper că, atunci, vom depăși Cehia și Ungaria din acest punct de vedere“, a precizat el.

În afară de problema atragerii de noi emitenți, preferabil companii mari private, o serie de modificări le­gis­lative ar putea perturba evoluția bursei. Mai exact, ar putea pune în pericol creș­terile descrise de Anghel. Spre exemplu, informațiile le­gate de o eventuală na­țio­na­­lizare a fondurilor de pensii private, care asigură în jur de 10% din lichi­ditatea bursei, potrivit declarațiilor oficialilor Auto­rității de Supraveghere Finan­ciară (ASF), au stârnit panică printre inves­titori.

Nici varianta finală aleasă de autorități, de a reduce contribuția la Pilonul II de la 5,1% la 3,7% nu este privită cu ochi buni. Indicele BET al celor mai lichide companii de pe piața principală s-a prăbușit la 7.800 de puncte la finalul lunii noiembrie, în scădere cu 10% față de vârful de peste 8.700 atins în vară. Anul trecut, la Pilonul II s-au vărsat contribuții în valoare de 1,3 miliarde de euro. Aproape 20% din această sumă a fost investită în acțiuni, în mare parte ale unor emitenți de pe BVB.

Procentele ar putea arăta diferit anul viitor, iar acest lucru va afecta lichiditatea și așa subțire a bursei locale. Fondurile de pensii, alături de alte fonduri locale, dar și de instituții financiare străine (cum ar fi BERD) au fost cele care au asigurat succesul IPO-urile mari din ultimul an.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.