După trei ani, OMS menţine nivelul maxim de alertă al pandemiei COVID-19

Elena Marinescu 30/01/2023 | 17:51 Ştiri
După trei ani, OMS menţine nivelul maxim de alertă al pandemiei COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să menţină nivelul alertei maxime al pandemiei covid-19 – la exact trei ani după ce a a calificat această boală drept o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională, relatează AFP.

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a urmat recomandările Comitetului de Urgenţăă cu privire la covid-19, din care fac parte experţi care s-au reunit vineri pentru a 14-a oară, anunţă într-un comunicat OMS.

Comitetul a declarat pandemia covid-19 ”urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională” (USPPI) la 30 ianuarie 2020, în contextul în care în afara Chinei se înregistrau, atunci, mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces.

Potrivit sursei citate de News.ro, şeful OMS anunţase deja că el consideră prematură ridicarea celui mai înalt nivel de alertă. ”Cu toate că nu vreau să anticipez avizul Comitetului de Urgenţă, rămân foarte îngrijorat de situaţia din numeroase ţări şi de numărul în creştere al morţilor”, declara el marţi, într-o conferinţă de presă regulată, la Geneva.

”Mesajul meu este clar: nu subestimaţi acest virus. Ne-a surprins şi va continua să ne surprindă şi va continua să ucidă, dacă nu facem mai mult pentru a furniza mijloacele sanitare persoanelor care au nevoie şi pentru a lupta împotriva dezinformării la scară mondială”, insista directorul general al OMS – care poate alege să dea curs sau nu avizului Comitetului de Urgenţă.

170.000 de decese în ultimele două luni

Boala covid-19 a ucis 170.000 de oameni în ultimele luni. Tedros Adhanom Ghebreyesus şi-a exprimat regretul faţă de faptul că prea puţine persoane sunt vaccinate ”în mod corect” şi că monitorizarea secvenţierii genetice, care permite urmărirea evoluţiei virusului SARS-CoV-2 şi a mutaţiilor acestuia, a scăzut puternic.

Potrivit tabloului de bord al OMS, covid-19 a ucis, până la 27 ianuarie, 6.804.491 de oameni. Însă atât OMS; cât şi experţii sunt de acord că numărul morţilor este cu mult mai mare. OMS înregistra 752.517.552 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, de asemenea un număr mai mic decât cel real, mai ales că, în afară de scăderea numărului testelor, cazurile sunt departe a fi înregistrate.