După Polonia şi Ungaria, şi Slovacia interzice unilateral importurile de cereale din Ucraina

Elena Marinescu 17/04/2023 | 17:53 Ştiri
După Polonia şi Ungaria, şi Slovacia interzice unilateral importurile de cereale din Ucraina

Slovacia a oprit în mod unilateral, după Polonia şi Ungaria, importurile de cereale şi produse alimentare din Ucraina, cu scopul de a-şi proteja agricultorii, decizii pe care Kievul şi Comisia Europeană (CE) le denunţă drept ”inacceptabile”.

Uniunea Europeană (UE) aşteaptă ”explicaţii”, a anunţat un oficial de rang înalt, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile ucrainene în weekend, iar Bulgaria a anunţat că se gândeşte să impună aceeaşi măsură.

El a apreciat că cantităţi mari de cereale ucrainene rămân în UE. ”Există o problemă, Vom vedea ce putem face în săptămânile şi lunile următoare”, a anunţat el.

Unele porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate din cauza invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022, iar cerealele ucrainene – mult mai ieftine decât cele produse în UE – au rămas blocate în Europa Centrală, din cauza unor blocaje logistice, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

Ucraina face demersuri pentru a câştiga bunăvoinţa ţărilor vecine

Excesul de cereale şi prăbuşirea preţului acestora îi afectează dur pe agricultori şi reprezintă o problemă politică urgentă în Polonia, unde Partidul Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist) – unul dintre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei de la începutul războiului rus – contează pe susţinerea alegătorilor din zona rurală în alegerile din acest an.

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mîkola Solski, a îndemnat luni, la Varşovia, în deschiderea unor negocieri de urgenţă ucraineano-poloneze, ca cerealele ucrainene să fie cel puţin lăsate să tranziteze Polonia.

”Primul pas ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este un lucru destul de important şi care ar trebui să fie făcut necondiţionat, iar după aceea vom vorbi despre alte lucruri”, a subliniat el.

Produsele agricole ucrainene expediate către şi prin Polonia reprezintă aproximativ 10% din exporturile alimentare totale ale Ucrainei, un sector vital al economiei ucrainene devastate de război, a precizat ministrul ucrainean. În Ungaria, ele reprezintă 6%, a mai anunţat Mîkola Solski.

Polonia a impus interdicţie totală pentru tranzitul de cereale din Ucraina

Varşovia a aunnţat sâmbătă după-amiaza, în urma unei reuniuni de urgenţă a Guvernului, interzicerea unei serii de importuri din Ucraina – inclusiv a celor destinate exportului în alte ţări – până cel puţin la începutul lui iulie.

”Nu vom lăsa niciodată agricultorii fără ajutor”, anunţa într-un mesaj postat pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Interdicţia este ”totală, inclusiv a tranzitului Poloniei”, a confirmat duminică, de Paşte, ministrul polonez al Dezvoltării Economice Waldemar Buda.

Interdicţia este necesară ”pentru a deschide ochii UE asupra faptului că sunt necesare noi decizii care să permită produselor din Ucraina să intre adânc în Europa şi să nu rămână în Polonia”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii Robert Telus.

Ungaria extinde lista produselor ucraine impuse interdicţiilor la import

Ministrul ungar al Agriculturii István Nagy a anunţat sâmbătă seara interdicţia importurilor cerealelor şi oleaginoaselor, dar şi altor produse – inclusiv fructe, legume, produse lactate, vită porc şi ouă – din Ucraina până la 30 iunie.

Ungaria şi Polonia – aflate de mult timp în conflict cu UE pe tema statului de drept, independenţei justiţiei, libertăţii presei şi drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), din cauza cărora li s-au blocat fonduri europene – acţionează astfel ”în lipsa unor măsuri europene semnificative”, a justificat Nagy.

Politica comercială a UE este o competenţă exclusivă a Uniunii, iar acţiuni unilaterale ”nu sunt acceptabile. În vremuri atât de grele, este crucial să se coordoneze şi să alinieze toate deciziile în UE”, a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE) însărcinat Comerţul şi Agricultura.

Guvernul ucrainean a subliniat că a fost ”mereu sensibil la situaţia din sectorul agricol polonez şi a răspuns rapid unor diverse provocări”. Însă ”acţiuni unilaterale drastice nu vor accelera pozitiv rezolvarea situaţiei”, avertizează Kievul. ”Agricultorul ucrainean se află în cea mai dificilă situaţie”, a subliniat Solski, şi a ”cerut părţii poloneze să ţină cont de acest lucru”.

Comisia Europeană a propus luna trecută o finanţare de urgenţă agricultorilor din Europa Centrală şi de Est, în vederea compensării excesului de cereale ucrainene, însă ţările respective s-au plâns că sumele sunt insuficiente, iar agricultorii au protestat, inclusiv în România.

”Comisia Europeană a pus bani pe masă, dar constatăm că nu corespund aşteptărilor unor state”, a declarat luni un oficial european.