După mai bine de o lună de zile de tăcere, Colegiul Medicilor cere testarea cadrelor medicale pentru COVID-19

Elena Marinescu 26/03/2020 | 15:12 Ştiri
După mai bine de o lună de zile de tăcere, Colegiul Medicilor cere testarea cadrelor medicale pentru COVID-19

După mai bine de o lună de zile de tăcere, în care noul coronavirus s-a răspândit accelerat şi în România, Colegiul Medicilor din România solicită testarea imediată a tuturor medicilor din ţară, cu prioritate, dar şi testarea tuturor pacienţilor care mai sunt acceptaţi în spitale, având în vedere transmiterea comunitară a virusului COVID 19.

Alte 123 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate, numărul total ajungând la 1.029 de cazuri joi, la o lună de la diagnosticarea primului caz de coronavirus în România.

Drintre pacienţii infectaţi, aproape 30% sunt cadre medicale. O situaţie disperată este la Spitalul Judeţean din Suceava, unde peste 90 de medici, asistente medicale şi infirmiere au fost confirmate cu COVID-19.

Conform datelor raportate din teritoriu către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, în acest moment la nivel național sunt 153 de cadre medicale și personal auxiliar confirmate cu COVID-19, după cum urmează:

70 Medici
50 Asistente
15 Infirmiere
1 Îngrijitoare
17 Personal auxiliar

Repartiție pe județe

Arad –2
Bucuresti –36
Constanta –1
Covasna – 5
Hunedoara – 12
Iași – 3
Neamț – 2
Suceava – 90
Vrancea – 2

Solicitări „imperioase” ale CMR

Biroul Executiv al CMR a transmis, joi, câteva solicitări ”imperioase”. ” Corpul profesional al medicilor este acum, mai mult ca oricând, la dispoziţia autorităţilor guvernamentale, în folosul cetăţenilor. Solicităm testarea imediată a tuturor medicilor din ţară cu prioritate!

Solicităm ca pentru fiecare pacient admis în spitale, pentru că acum, cu câteva mici excepţii, sunt admise doar cazurile de urgenţă medico-chirurgicală, să se efectueze testarea indiferent dacă se încadrează sau nu în definiţia de caz, aceasta pentru că de acum transmiterea este comunitară. Considerăm că aceste două măsuri implementate necondiţionat vor preveni evenimente epidemiologice precum cele deja întâmplate în unele spitale din ţară”, transmite CMR într-un comunicat.

Potrivit Colegiului Medicilor, dotarea spitalelor cu materiale de protecţie este deja în atenţia guvernanţilor, dar trebuie acordată aceeaşi atenţie şi medicinei primare.

”În acest context, reiterăm solicitarea noastră urgentă ca Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică, să achiziţioneze echipamente şi materiale de protecţie pentru cabinetele medicilor de familie şi de ambulator şi să solicite medicilor de familie, aşa cum, de exemplu, a făcut Direcţia de Sănătate Publică Prahova, necesarul de astfel de echipamente şi materiale care să poată fi distribuite medicilor din cabinete”, a mai transmis CMR.

CMR anunţă că a pus la dispoziţia autorităţilor toate datele despre numărul medicilor, pe specialităţi şi pe judeţe, despre numărul şi localizarea medicilor pensionari, încă membri ai colegiului, participând astfel la elementul logistic al luptei epidemiologice.

”Asigurăm încă o dată, pe această cale, atât autorităţile statului cât şi pe cetăţeni că suntem total şi necondiţionat la dispoziţia dumnealor cu abnegaţie, profesionalism şi empatie umană, chiar dacă şi pentru noi riscul infecţios este cel puţin egal cu al pacienţilor noştri. Vom continua colaborarea instituţională cu noua echipă de conducere a Ministerului Sănătăţii, răspunzând prompt la orice solicitare”, a mai transmis CMR, instituţie condusă de medicul Gheorghe Borcean.