După ani de amânări, Guvernul dă undă verde finanţării Spitalului regional Craiova

Elena Marinescu 04/11/2019 | 14:10 Ştiri
După ani de amânări, Guvernul dă undă verde finanţării Spitalului regional Craiova

Guvernul va aproba indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul regional de urgenţă Craiova, o investiţie estimată la 2,8 miliarde de lei, a declarat luni premierul demis Viorica Dăncilă.

„Luăm o decizie importantă pentru construcţia Spitalului regional de urgenţă Craiova. După ce în luna mai am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul regional de urgenţă Iaşi, iar în septembrie pentru cel de la Cluj-Napoca, astăzi vom lua o decizie similară pentru Spitalul regional de urgenţă Craiova. La fel ca la Iaşi şi Cluj, spitalul din Craiova va oferi servicii medicale integrate de cea mai înaltă calitate, sigure pentru pacient şi va fi dotat cu echipamente şi aparatură performante şi cu heliport. Vorbim despre o investiţie estimată la 2,8 miliarde lei, un spital cu 807 paturi, inclusiv un centru combinat pentru mamă şi copil şi un centru de tratament pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice”, a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Guvernul a promis mai multe spitale regionale

Ea a mai spus că guvernul a fost permanent preocupat de parcurgerea, etapă cu etapă, a construcţiei spitalelor regionale.
„Spitalul de la Iaşi este în cea mai avansată etapă. A fost încărcată aplicaţia pentru finanţarea europeană a acestui spital, iar în paralel am început procedura de achiziţie publică pentru proiectarea şi elaborarea proiectului tehnic. De asemenea, am pregătit aplicaţia de finanţare pentru Spitalul regional de urgenţă Cluj-Napoca, astfel încât să poată fi transmisă în cel mai scurt timp. Am mulţumirea că, în mandatul guvernului nostru, am reuşit să pregătim în detaliu etapa tehnică, practic fundaţia construirii celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul demis le-a mulţumit ministrului Sorina Pintea şi echipei de la Ministerul Sănătăţii pentru modul în care au pregătit documentele şi soluţiile de finanţare necesare construirii celor trei spitale regionale.

Totodată, Dăncilă a anunţat că Executivul va aproba studiul de fundamentare pentru construirea unei bănci de sânge, plasmă umană şi celule stem.

„Obiectivul face parte din Strategia naţională de sănătate 2014 – 2020 şi Planul de acţiuni pe perioada 2014 – 2020 care vizează îmbunătăţirea serviciilor medicale. De realizarea Băncii naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem vor beneficia toate centrele de transfuzii din reţeaua Ministerului Sănătăţii, maternităţile din reţeaua publică şi privată, unităţile de transfuzie din spitalele publice şi private, mai ales acolo unde este nevoie urgentă de grupe de sânge rare şi toate clinicile de hematologie şi transplant medular din spitalele publice şi private. Acest proiect se va realiza în parteneriat public-privat, în care Ministerul Sănătăţii, prin Compania Naţională Unifarm, va fi beneficiar al proiectului, după finalizarea contractului. Îmbunătăţirea vieţii românilor a fost obiectivul central al guvernării noastre”, a declarat Viorica Dăncilă.

Proiectul celor trei spitale regionale (Craiova, Iași, Cluj) a fost demarat în 2015 de guvernul Ponta, iar PSD și Liviu Dragnea au defilat în campania electorală din 2016 cu promisiunea construirii urgente. În 2017, 2018 și 2019, miniștrii Sănătății și premierii PSD au ignorat însă cele trei proiecte, astfel încât acestea au rămas doar pe stadiul de proiecte pe hârtie.

2,8 miliarde de lei, 19 săli de operație și 807 paturi

Spitalul de la Craiova va avea o suprafață desfășurată de 165.256 mp și un număr total de 807 de paturi, pentru ingrijirea continua a pacientilor cu boli acute, 60 locuri in UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi ingrijiri medicale de zi, 20 paturi de ingrijiri oncologice de zi.

Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație. Unitatea sanitară va fi construită pe 7 nivele, va avea 1195 locuri de parcare și un heliport, valoarea totală a  investiției fiind de 2.850.507.547,41 de lei.

Spitalul va dispune de un Centru de Tratament pentru Cancer pentru Regiunea SV, dotat cu echipament si adecvat, alte facilități de sprijin, ce va funcționa intr-o cladire separata, unita de corpul principal al spitalului, printr-un coridor, la nivelul primului etaj.

Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienți și specialități medicale, reflectând necesitatea unei relații de lucru strânse în furnizarea asistenței acute și de urgență secundară și terțiară:

  • Centrul pentru cap și gât cuprinzând specialități de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, Chirurgie maxilofacială;
  • Centrul toracic cuprinzând pulmonologia, cardiologia, chirurgia toracică, chirurgia cardiovasculară;
  • Centrul abdominal cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;
  • Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;
  • Centrul de Medicină Internă cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice și endocrinologie, imunologie, hematologie;
  • Centrul pentru mamă și copil cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie și chirurgie pediatrică, neonatologie.
  • Radioterapie şi Oncologie (inclusivdepartment pediatric), inclusive radioterapie, chimioterapie şi medicină nucleară.