Duminici fără shopping. Cum încearcă populiștii italieni să elimine prin lege cumpărăturile din a șaptea zi a săptămânii

Populiștii italieni încearcă să elimine prin lege cumpărăturile de duminică, pentru a stimula valorile familiale.
Acest articol a apărut în numărul 65 (13 – 26 mai 2019) al revistei NewMoney
De când, în urmă cu un an, au format o inconfortabilă coaliție de guvernământ, Liga Nordului (conservatoare) și Mișcarea Cinci Stele (antisistem) s-au aflat în dezacord pe orice temă, de la infrastructură și imigrație până la reglementări în privința prostituției. Există, totuși, o chestiune asupra căreia cele două formațiuni au căzut de acord: ca magazinele să fie închise duminica.
În aprilie, Parlamentul Italiei a început dezbaterea unui proiect de lege care vizează „restituirea weekendului către familii“. Mișcarea Cinci Stele susține că magazinele ar trebui să fie închise aproximativ 45 de zile pe an. Liga Nordului propune o versiune mai blândă, care ar relaxa aceste restricții în perioada Crăciunului și a altor sărbători. Dar ambele afirmă că noua lege va întări vechile tradiții, cum ar fi prânzul luat acasă împreună cu familia în zilele de duminică. În același timp, măsura le-ar oferi lucrătorilor din magazine o pauză necesară, iar potențialilor cumpărători le-ar da posibilitatea să meargă la liturghie.
„Centrele orașelor sunt pustii, iar familiile își petrec ziua de odihnă la malluri“, spune Andrea Dara, parlamentar al Ligii Nordului, care lucrează pentru a găsi un compromis.
EFECTE NEGATIVE. Cele două partide au ajuns la putere datorită unor tipuri de electorat cu puține asemănări: alegătorii pro-business din nord și tinerii, cel mai adesea fără loc de muncă, din sud. Un lucru pe care îl au în comun cele două grupuri? Ambele ar putea fi afectate de restricțiile în privința cumpărăturilor de duminică, indică Istituto Cattaneo, un grup de cercetare în economie din Bologna. Propunerea Mișcării Cinci Stele ar diminua produsul intern brut cu 0,5%, ceea ce ar însemna 9,4 miliarde de euro, și ar desființa, practic, aproape 150.000 de locuri de muncă, arată un raport publicat în aprilie de Istituto Cattaneo. Prin urmare, veniturile bugetare ar scădea cu 2 miliarde de euro, ceea ce ar submina eforturile guvernului de a relansa o economie pentru care în acest an nu se întrevede nicio creștere, în condițiile în care rata șomajului rămâne în jur de 11%.
„Este evident că proiectul aflat în dezbatere nu este modalitatea corectă de a salva comerțul“, consideră Carlo Rienzi, președintele grupului Codacons, care apără drepturile consumatorilor. „Sper că aceste planuri vor fi abandonate.“
CAZURI SIMILARE. Spre deosebire de ce se întâmplă în Germania, unde majoritatea magazinelor trebuie să stea închise în fiecare duminică, cei mai mulți europeni pot cumpăra în orice zi a săptămânii. Dar așa-zisele „legi albastre“ (care interzic duminica unele activități, cum ar fi shoppingul, n.r.) au o rezonanță considerabilă în rândul noii drepte europene. Alte două țări conduse de populiști au căutat să reînnoiască interdicțiile.
Ungaria a încercat asta în 2015, dar a dat înapoi un an mai târziu, după ce consumatorii s-au împotrivit, iar un partid de opoziție a cerut un referendum pe această temă. Polonia a decis acum un an ca magazinele să fie închise în două duminici pe lună. Anul viitor, restricția ar urma să fie extinsă în aproape toate duminicile, dar măsura este analizată, după ce companiile direct interesate și-au arătat nemulțumirea. Tesco Plc și Biedronka, cel mai mare lanț de comerț cu amănuntul din Polonia, au afirmat că au fost afectate de această regulă.
O LEGE DIN 2011. „A ține magazinele închise duminica este ca și cum ai îndesa pasta de dinți înapoi în tub“, spune Davide Rossi, avocat în Milano și directorul grupului de comercianți cu amănuntul Aires. Ideea „se îndreaptă împotriva comerțului liber, ucide concurența și contravine valorilor constituționale“, consideră Rossi.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.