Duminici fără shopping. Cum încearcă populiștii italieni să elimine prin lege cumpărăturile din a șaptea zi a săptămânii

NewMoney 17/05/2019 | 14:44 Global
Duminici fără shopping. Cum încearcă populiștii italieni să elimine prin lege cumpărăturile din a șaptea zi a săptămânii

Populiștii italieni încearcă să elimine prin lege cumpărăturile de duminică, pentru a stimula valorile familiale. 

Acest articol a apărut în numărul 65 (13 – 26 mai 2019) al revistei NewMoney

De când, în urmă cu un an, au format o in­­confortabilă coaliție de guvernământ, Liga Nordului (conservatoare) și Mișcarea Cinci Stele (antisistem) s-au aflat în de­za­cord pe orice temă, de la infrastructură și imigrație până la reglementări în privința prostituției. Există, totuși, o chestiune asupra căreia cele două formațiuni au căzut de acord: ca magazinele să fie închise duminica.

În aprilie, Parlamentul Italiei a început dezbaterea unui proiect de lege care vi­zează „restituirea weekendului către familii“. Mișcarea Cinci Stele susține că magazinele ar trebui să fie închise aproximativ 45 de zile pe an. Liga Nordului propune o versiune mai blândă, care ar relaxa aceste restricții în perioada Crăciunului și a altor sărbători. Dar ambele afirmă că noua lege va întări vechile tradiții, cum ar fi prânzul luat acasă împreună cu familia în zilele de duminică. În același timp, măsura le-ar oferi lucrătorilor din magazine o pauză ne­cesară, iar potențialilor cumpărători le-ar da posibilitatea să meargă la liturghie.

„Centrele orașelor sunt pustii, iar familiile își petrec ziua de odihnă la malluri“, spune Andrea Dara, parlamentar al Ligii Nordului, care lucrează pentru a găsi un compromis.

EFECTE NEGATIVE. Cele două partide au ajuns la putere datorită unor tipuri de electorat cu puține asemănări: alegătorii pro-business din nord și tinerii, cel mai adesea fără loc de muncă, din sud. Un lucru pe care îl au în comun cele două grupuri? Ambele ar putea fi afectate de restricțiile în pri­vința cumpărăturilor de duminică, in­dică Istituto Cattaneo, un grup de cerce­tare în economie din Bologna. Propunerea Mișcării Cinci Stele ar diminua produsul intern brut cu 0,5%, ceea ce ar însemna 9,4 miliarde de euro, și ar des­ființa, practic, aproape 150.000 de locuri de muncă, arată un raport publicat în aprilie de Istituto Cattaneo. Prin urmare, veniturile bu­getare ar scădea cu 2 miliarde de euro, ceea ce ar submina eforturile guvernului de a relansa o economie pentru care în acest an nu se întrevede nicio creș­tere, în condițiile în care rata șomajului rămâne în jur de 11%.

„Este evident că proiectul aflat în dezba­tere nu este modalitatea corectă de a salva comerțul“, consideră Carlo Rienzi, preșe­dintele grupului Codacons, care apără drep­turile consumatorilor. „Sper că aceste planuri vor fi abandonate.“

CAZURI SIMILARE. Spre deosebire de ce se întâmplă în Germania, unde majoritatea magazinelor trebuie să stea închise în fie­care duminică, cei mai mulți europeni pot cumpăra în orice zi a săptămânii. Dar așa-zi­sele „legi albastre“ (care interzic duminica unele activități, cum ar fi shoppingul, n.r.) au o rezonanță considerabilă în rândul noii drepte europene. Alte două țări conduse de populiști au căutat să reînno­iască interdicțiile.

Ungaria a încercat asta în 2015, dar a dat înapoi un an mai târziu, după ce consumatorii s-au împotrivit, iar un partid de opo­ziție a cerut un referendum pe această temă. Polonia a decis acum un an ca maga­zinele să fie închise în două duminici pe lună. Anul viitor, restricția ar urma să fie extinsă în aproape toate duminicile, dar măsura este analizată, după ce companiile direct interesate și-au arătat nemulțumirea. Tesco Plc și Biedronka, cel mai mare lanț de comerț cu amănuntul din Polonia, au afir­mat că au fost afectate de această regulă.

O LEGE DIN 2011. „A ține magazinele închise duminica este ca și cum ai îndesa pasta de dinți înapoi în tub“, spune Davide Rossi, avocat în Milano și directorul grupului de comercianți cu amănuntul Aires. Ideea „se îndreaptă împotriva comerțului liber, ucide concurența și contravine valorilor constituționale“, consideră Rossi.

Italia a urmat multă vreme obiceiul creș­tin de a ține majoritatea magazinelor închise duminica. Dar, în 2011, guvernul a schimbat regulile, printr-o lege intitulată „Salvați Italia!“, cu scopul de a-i sprijini pe comercianții cu amănuntul în urma crizei financiare.

Susținătorii proiectului legislativ au spus atunci că deschiderea magazinelor în zilele de duminică îi ajută pe ita­lienii cu serviciu să-și facă mai ușor cumpărăturile. Însă unele grupări cu vederi de stânga și conservatorii de extrema-dreaptă au numit-o ca fiind o povară pentru angajații maga­zinelor și pentru familiile acestora. „Părinții nu mai pot petrece nici măcar o zi cu copiii lor, pen­tru că lucrează toată săptămâna în ma­gazin“, a spus liderul Miș­cării Cinci Stele, Luigi Di Maio, în septembrie 2018, când a prezentat ideea unei restricții.

La Roma, o comisie parlamentară orga­ni­zează audieri în această chestiune. Propunerea cea mai agreată ar obliga magazi­nele să stea închise în 26 de duminici pe an și de sărbători. Însă rămân multe între­bări. Interdicția va fi aplicată chiar și maga­zinelor mai mici? Shoppingul în zilele de duminică probabil că va fi permis în centrele istorice ale orașelor, dar nu ar trebui ca aceste privilegii să fie extinse și mallurilor de la periferie? Destinațiile de pe litoral vor fi exceptate de la regulă, în sezonul estival? Dar stațiunile de schi, pe timpul iernii? Redactarea detaliilor noului proiect de lege este posibil să dureze luni, ceea ce le convine oponenților și chiar multor ita­lieni care sunt indeciși în această privință.

„Ca angajată, aș fi total în favoarea închiderii magazinelor în zilele de duminică“, spune Sharon Farina, lucrătoare la un ma­ga­zin de parfumuri din Roma. „Dar, din pos­tura de client, mă bucur să văd că ma­ga­zinele sunt deschise.“

A contribuit Maciej Martewicz.

 

Coaliția de la putere

La alegerile parlamentare din martie 2018, Mișcarea Cinci Stele a obținut 32,2%, iar Liga Nordului – 17,7%. După redistribuirea voturilor, cele două partide eurosceptice au coagulat o majoritate parlamentară.

 

  • PRIM-MINISTRUL. Guvernul Italiei este condus de un tehnocrat, profesorul de drept Giuseppe Conte (54 de ani). Acesta a depus jură­mântul în fața președintelui Sergio Mattarella în iunie 2018.
  • VICEPREMIERII. Executivul lui Conte are doi vicepremi­eri: Luigi Di Maio (32 de ani, liderul Mișcării Cinci Stele) și Matteo Salvini (46 de ani, șeful Ligii Nordului; foto).
  • ASCENSIUNEA. Între timp, Liga Nordului a devenit pri­ma forță politică a Italiei, cu o cotă de 32% în rândul electoratului, indică un son­daj ale cărui rezultate au fost publicate în 14 ianuarie 2019, scrie Bloomberg Businessweek.
  • Planul. Cotidianul brita­nic The Guardian îl con­sideră „cel mai puternic politician italian“ pe Matteo Salvini, care încearcă să formeze la nivel european o alianță a naționaliștilor și a forțelor de extrema-dreaptă.

Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Chiara Albanese și Jerrold Colten

Cu contribuția lui Maciej Martewicz

FOTO: Guliver / Getty Images