Dublu rol: cum poți fi corporatist și antreprenor în același timp

Andreea Neferu 12/04/2017 | 12:54 Digital
Dublu rol: cum poți fi corporatist și antreprenor în același timp

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

La prima vedere, industria de software și segmentul de wellness și sănătate nu prea au multe în comun. La fel cum și, în cele mai multe cazuri, ipostaza de angajat într-o multinațională o exclude pe cea de antreprenor, cel puțin pe termen mediu și lung. Dar regula nu e ge­ne­ral valabilă.

„Sunt, dacă vreți, un animal ciudat. Am păstrat implicațiile a ceea ce înseamnă a fi antreprenor, dar în același timp am și rolul de corporatist“, spune, mai în glumă, mai în serios, Bogdan Putinică, unul dintre fondatorii IP Devel, compania de software pe care suedezii de la Enea au cumpărat-o în urmă cu aproape un deceniu, făcân­du-și astfel intrarea pe o piață locală care a devenit între timp cel mai important centru extern al grupului cu sediul în Stockholm.

ANTREPRENORUL. „Mi-a plăcut ce am găsit la Enea, la nivel de oportunități de carieră“, recunoaște Putinică, explicând de ce, spre deosebire de mulți alți antreprenori români care au părăsit complet firmele pe care le fondaseră după ce și-au făcut exitul din business, el a preferat să rămână „angajat“ al cumpărătorului cu care a bătut palma în 2008. De altfel, el ocupă acum o poziție de top-management în compania suedeză – senior vice-president global services al grupului, cu res­pon­sabilități pe Europa, Asia și Ameri­ca de Nord, una dintre cele mai înalte poziții deținute de un român în industria IT.

Dar „animalul ciudat“ de care vorbea la început și-a păstrat și spiritul de an­treprenor, implicându-se și în alte businessuri din care și-a făcut între timp exitul, printre care compania de training și consultanță Trend Consult, compania de recrutare în domeniul IT&C Brainspotting și câteva fabrici de mobilă. În momentul de față are două săli de fitness și The Code, un program de sănătate și de­toxifiere.

Și tot pe zona de sănătate, Putinică vrea să investească într-o clinică de me­di­­cină alternativă, care ar putea fi des­chisă anul viitor în București. „Estimativ, in­vestiția ar fi de 2-3 milioane de euro. Cred că potențialul este foarte bun pe zona de medicină alternativă, metabolism și tra­ta­mente naturiste“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.