Dragoș Petrescu: Ne așteptăm ca inflația să crească la 10-12% odată cu „Ordonanța lăcomiei”

NewMoney 05/02/2019 | 13:00 Ştiri
Dragoș Petrescu: Ne așteptăm ca inflația să crească la 10-12% odată cu „Ordonanța lăcomiei”

Comunitatea antreprenorilor, managerilor și profesioniștilor români din diverse domenii (Romanian Business Leaders), acuză măsurile economice și fiscale adoptate de Guvern în ultima vreme, fără o consultare cu mediul de afaceri. Una dintre acestea este „Ordonanța lăcomiei, care ar putea crește inflația, de la 5% cât era estimată, la 10-12%, potrivit lui Dragoş Petrescu, vicepreședintele RBL și proprietarul lanțului de restaurante City Grill.

„În ultimii 2-3 ani ne-am obișnuit cu decizii luate fără consultare. Observăm că unii dintre membrii Guvernului recunosc ca au fost niște gogomănii deciziile luate acum 2-3 ani. Taxa pe stâlp e un exemplu. A fost primită cu entuziasm în domeniul politic. Efectele au fost extrem de grave la companiile din domeniul energiei. După un an a fost scoasă. O altă taxă a fost supraacciza la carburant, la care ulterior s-a renunțat. A fost apoi Split TVA. Anul trecut discutam despre transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Acum dă naștere la tensiuni enorme în ceea ce privește administrația publică locală. Acele taxe mergeau spre primării și acum au constatat primăriile că nu au bani”, a declarat Dragoș Roșca, președinte RBL, potrivit Hotnews.ro.

O altă măsură cu efecte negative asupra economiei este și „Ordonanța lăcomiei”, adoptată de Guvern la finalul anului trecut și menită să taxteze lăcomia companiilor străine, care „se dezvoltă prea tare” și „au profituri prea mari”. Această marketare este una falsă, iar OUG va afecta cel mai tare companiile și antreprenorii din România, spune și Dragoş Petrescu.

„Noi avem riscul din cursul valutar. Chiria pe piața de retail, o vedem între 5-10% în plus, costul cu resursa umană între 10-15%, că ne așteptăm la o creștere a bazei salariului minim. Costurile cu energia care, din păcate sunt foarte greu de estimat, noi am pus un cost de 20-30% (în plus n.r.) pe tot anul anul. Aceste costuri suplimentare nu pot fi incluse în creșterea prețurilor. Tu sacrifici rezervele de investiții. Marja de profitabilitate este astăzi în prognoză foarte aproape de zero”, a explicat el potrivit Hotnews.ro.

„Ne uităm al istoria ultimelor 2 luni (pe energie n.r.). Creșterea din meniu trebuie să fie în linie cu inflația. Inflația va fi sub mare presiune. Depindea de creșterea costului cu forța de muncă. Acum se adaugă cursul valutar și energia. Dacă ne așteptam la o inflație de 5%, astăzi realist, dacă lucrurile nu se schimbă, ne putem duce spre 10-12%”, a continuat Dragoş Petrescu.


Foto: Mediafax