Dr. Rafila: În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității

Elena Marinescu 03/08/2020 | 22:15 Ştiri
Dr. Rafila: În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității

Alexandru Rafila, directorul Societății Române de Microbiologie, afirmă că este de așteptat ca numărul cazurilor de pacienți care au nevoie de terapie intensivă, dar și numărul deceselor provocate de Covid-19 să crească în următoarele săptămâni.

Medicul explică prin faptul că există un decalaj între creșterea numărului de îmbolnăviri și creșterea numărului de cazuri grave, respectiv decese. Alexandru Rafila a declarat luni seară la Digi24 că 5% din pacienții Covid-19 dezvoltă o formă gravă a bolii și au nevoie de terapie intensivă. De asemenea, el a mai arătat că există un decalaj între creșterea numărului de îmbolnăviri și creșterea numărului de cazuri grave, pentru că un pacient nu are nevoie chiar de a doua zi de terapie intensivă, boala se agravează într-o perioadă de timp.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp. În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat Alexandru Rafila.

El a spus că este important ca sistemul sanitar să fie pregătit pentru această evoluție, care este predictibilă. Alexandru Rafila a mai arătat că este normal ca numărul de cazuri noi de coronavirus să rămână ridicat chiar și la mai puține teste efectuate în weekend, pentru că în weekend se testează în principal persoanele suspecte sau simptomatice, în timp ce, în cursul săptămânii, se fac de două ori mai multe teste, majoritatea la cerere, dintre care se descoperă un caz la o mie de teste.