Dr. Octavian Jurma: În 30 de zile o să avem 8.000 de cazuri COVID-19 pe zi

Elena Marinescu 05/03/2021 | 22:25 Ştiri
Dr. Octavian Jurma: În 30 de zile o să avem 8.000 de cazuri COVID-19 pe zi

Medicul Octavian Jurma a atras atenţia vineri seară despre faptul că România nu are o imagine clară asupra situației epidemiologice din acest moment, din cauza testelor insuficiente.

Specialistul a explicat că, în cazul în care tulpina britanică nu devine dominantă, ne putem aștepta chiar și la 8000 de cazuri COVID pe zi la începutul lunii aprilie. „Scenariul roșu nu a fost o surpriză, era predictibil încă de săptămână trecuta cand numărul de cazuri a început sa crească.

Întrebarea este dacă mai avem județe care nu sunt în scenariul rosu. Singurul motiv pentru care încă avem județe în scenariul verde e ca acolo nu se testează. Județul Timiș n-a ieșit niciodată din scenariul rosu pentru ca niciodată n-a coborât numărul de teste.

Timișul testează de două ori mai mult la o mie de locuitori decât București și Cluj și de cinci ori mai mult decât județele care testează rezonabil. Nu avem o imagine clară care să justifice activarea sau dezactivarea unor indicatori”, a spus specialistul la B1TV.

La rata de dublare pe care o avem acum de 30 de zile, și asta, să ne înțelegem, este conservatoare, încă tulpina britanică nu a început sa fie complet dominantă, a ajuns de fapt la 50 %. Avem o rată de dublare de 30 de zile, ceea ce înseamnă că peste o luna cu precizie, la începutul lunii aprilie o sa ne uitam la 8000 de cazuri pe zi„, a explicat Octavian Jurma.