Dr. Cercel, despre SARS-COV 2: nu mai este virusul din Wuhan, este mult mai agresiv

Elena Marinescu 30/04/2020 | 22:26 Ştiri
Dr. Cercel, despre SARS-COV 2: nu mai este virusul din Wuhan, este mult mai agresiv

Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a declarat joi seara la Digi24 că au început să apară schimbări în comportamentul virusului SARS-COV-2.

„Se va transforma într-un virus sezonier. Avem cinci coronavirusuri în circulatie, acesta va fi al şaselea. Îşi va pierde din virulenţă după doi ani, va da infecţii uzuale, s-ar putea să se schimbe grupa de vârstă la care atacă. Deja a început să aibă o istorie pe planetă, el nu mai este virusul din Wuhan, este mult mai agresiv, are nişte proprietăţi de aciuiere la nivelul mucoasei nazale”, a declarat Streinu-Cercel.

„OMS a spus că modelul suedez e cel mai bun. Îmi pare rău, nu sunt de acord”, a mai spus medicul.

Problema numărului de teste „este o falsă problemă”, a precizat el. Ce contează este să se realizeze studii legate de „circulatia virusului in populatie”. „Ma intereseaza sa stiu care este ciruclatia acestui virus in populatie. Daca vom avea aceste date atunci stim exact ce fel de relaxare putem face si cand o putem ace, cu acuratete. Momentan aceste date ne lipsesc”, a spus managerul Institutului „Matei Balș”.

În legătură cu documentul intitulat „Vacanta Mare”, in care Institutul Matei Bals a propus anumite masuri in epidemie, Streinu-Cercel a declarat despre aspectul economic: „Eu am venit cu un sistem de stop-joc. nefiind economist pot sa gandesc la ce vreau.

Ca sa dai omului posibilitatea sa intre in Vacanta Mare (8-10 saptamani), trebuie sa-i asiguri confortul existentei. Cum pot sa fac eu statul asta? Prin scutiri de taxe, daca are nevoie de mancare ii asigur, nu-l pun sa plateasca curentul, apa, intretinerea, dupa care toatea lumea reintra in joc, incepe serviciul”.