Dr. Anthony Fauci: Este aproape sigur că Omicron nu este o variantă mult mai gravă decât Delta

Elena Marinescu 07/12/2021 | 20:02 Ştiri
Dr. Anthony Fauci: Este aproape sigur că Omicron nu este o variantă mult mai gravă decât Delta

Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta„, a declarat marţi pentru AFP cunoscutul om de ştiinţă american Anthony Fauci, adăugând că va trebui aşteptat încă ‘două săptămâni cel puţin’ pentru a şti dacă aceasta este chiar mai puţin periculoasă.

Consilierul Casei Albe pentru criza sanitară a mai spus că există unele semne ce arată că ar putea fi chiar mai puţin severă. În cursul unui interviu telefonic acordat agenţiei franceze de presă, citată de Agerpres, Fauci a subliniat că încă mai este nevoie de timp pentru obţinerea de informaţii concrete despre noua tulpină: „Cred că va lua încă două săptămâni cel puţin în Africa de Sud, iar apoi când vom avea mai multe infecţii în restul lumii se va şti mai clar, dar s-ar putea să ne ia mai mult timp pentru a vedea nivelul real de gravitate„, a subliniat el.

Datele provenite din Africa de Sud nu trebuie suprainterpretate, a avertizat dr. Fauci, indicând că populaţia acestei ţări are particularitatea de a fi foarte tânără. „Dar noua variantă este cu toate acestea în mod clar mult mai contagioasă, probabil mai mult decât Delta„, a afirmat el.

Care sunt simptomele variantei Omicron

Infecția cu varianta Omicron poate fi depistată la testul PCR la 24 de ore de la îmbolnăvire, iar primele simptome pot să apară după două zile: cefalee, dureri în gât sau semnele unei răceli obișnuite.

Omicron este varianta cu peste 30 de mutații, iar prima problemă o reprezintă transmisibilitatea, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. „Prima problemă a Omicron este transmisibilitatea. A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron.

Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Medicul sud-african care a descoperit noua variantă de Covid Omicron a dezvăluit că pacienții prezintă simptome ”neobișnuite”. Dr Angelique Coetzee, care conduce un cabinet privat în capitala administrativă a Africii de Sud, Pretoria, a spus că a observat pentru prima dată la începutul acestei luni că pacienții cu COVID prezentau o serie de simptome ciudate.

Potrivit acesteia, niciunul dintre pacienții Omicron nu a suferit de o pierdere a gustului sau mirosului asociată în mod obișnuit cu COVID, ci a prezentat markeri neobișnuiți, cum ar fi oboseala intensă și un nivel ridicat al pulsului. Medicul a ţinut să sublinieze că Omicron ar putea provoca simptome mult mai grave la persoanele cu comorbidităţi.

Simptome distinctive pentru Omicron

– oboseală intensă

– febră musculară

– tuse ușoară

– nivel ridicat puls

– dureri de cap puternice

– fără pierdere gust/miros