Două antreprenoare din Constanța au descoperit elixirul tinereții

Cristina Dobreanu 24/03/2017 | 16:12 Oameni
Două antreprenoare din Constanța au descoperit elixirul tinereții

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Așa cum alchimiștii încercau odi­ni­oară să descopere calea către preface­rea me­ta­­lului obișnuit în aur, două an­tre­pre­noare din Constanța caută să descifreze puterile plantelor. Au pus elixi­rele obținute în sticluțe mici sau creme și au pornit într-o aventură în lumea dermato-cosmeticelor organice.

„Copilăria m-a dus către aceste produse“, povestește Elena Oancea (57 de ani), fondatoarea brandului Careless Beauty. Undeva în timp, în urmă cu 50 de ani, într-un sat din județul Tulcea, vii­toarea an­tre­prenoare descoperea pu­terea vinde­că­toare a plantelor. După 1990, la Con­stan­ța, acolo unde s-a mutat după că­să­torie, a pus bazele unui cabinet în care trata diferite afecțiuni ale pielii cu ajutorul cremelor pe care le prepara sin­gură. „Am făcut școala de cosmetică și, în mod special, m-a pasionat cosmetica naturală. Practic, am îmbinat metodele vechi ale bunicilor cu stu­dii­le“, precizează antreprenoa­rea, care se descrie drept chimist-estetician, două elemente de care avea nevoie pen­tru a putea asocia efectele plan­telor cu specificitățile pielii.

A studiat mai bine de 40 de plante, le-a recoltat și le-a uscat, a creat diverse combinații pe care le-a testat pe mai multe tipuri de ten și apoi le-a brevetat. Produsele sale nu conțin sub­stanțe chimice de sinteză, iar anii de studiu se măsoară acum în patru brevete. În mod natural, fiica ei, Adina (30 de ani), a moștenit pasiunea mamei, are studii în domeniul farmaciei și esteticii și acum lucrează cot la cot cu ea. Po­vestea lor sea­­­mănă, pe alocuri, cu cea a Christinei Valmy, considerată una dintre figurile emblematice ale esteticii mo­der­ne, și a fiicei sale, Marina. Cele două au creat peste Ocean o afacere cu vân­zări de 86 de milioane de dolari anual. Singura excepție: de această dată, acți­u­nea se petrece în România.

EXTINDEREA NU MERGE CA UNSĂ. Astăzi, toată familia este implicată în afacere: împreună cu fiica ei se ocupă de munca de cercetare și de producția pro­priu-zisă din micul laborator aflat la 30 de kilometri de Constanța, în Topraisar, în timp ce fiul ei cel mare se ocupă de zona de vânzări și marketing. Soțul este „șef“ peste terenul destinat culti­vă­rii plan­telor și arbuștilor, iar o cum­nată se ocupă de cabinetul din Con­stanța. Ca­bi­nete mai are la București și la Timișoara.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.