Dosar penal deschis la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Imagini şocante cu bolnavi nesupravegheaţi sau dezbrăcaţi

Elena Marinescu 02/12/2020 | 19:42 Ştiri
Dosar penal deschis la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. Imagini şocante cu bolnavi nesupravegheaţi sau dezbrăcaţi

Procurorii au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, după apariţia în spaţiul public a unor imagini de la Spitalul din Reşiţa, cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa a transmis, miercuri seara că pe rolul instituţiei a fost înregistrat, în aceeaşi zi, un dosar având ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. „În cauză se efectuează cercetări faţă de faptele care se conturează din imaginile din data de 2 decembrie 2020, ce au apărut în mass media naţională, respectiv imagini filmate şi alte materiale de presă din care reies indicii că mai mulţi pacienţi cu probleme psihice şi alte probleme de sănătate, internaţi într-o secţie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, nu primesc îngrijiri adecvate fiind lăsaţi dezbrăcaţi pe holurile secţiei, direct pe ciment/podea sau alături de persoane decedate care nu au fost ridicate din saloane, precum şi referitor la condiţiile din saloanele/spaţiile în care aceştia sunt internaţi”, se arată în comunicatul Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa.

Mai multe imagini cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi au apărut în spaţiul public, fiind vorba despre persoane cu probleme psihice, care stau în condiţii mizere în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, spaţiu dedicat pacienţilor depistaţi cu COVID-19. Autorităţile susţin că acestea sunt „condiţiile moştenite din sistemul de sănătate” şi că a fost cerută construirea unui spital modular.

Amenzi de peste 18.000 de lei

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a solicitat, miercuri, reprezentanţilor Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) să facă de urgenţă un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita, urmare a imaginilor apărute în spaţiul public privind modul în care sunt trataţi pacienţii din cadrul secţiei de boli infecţioase.

Potrivit News.ro, Inspecţia Sanitară de Stat a aplicat primele sancţiuni, în cuantum de 18.400 de lei, reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, după prima zi de control în această unitate. Managerul unităţii a primit o amendă de 10.000 de lei, pentru că nu a realizat lucrările de reparaţii şi igienizare asumate în planul de management. Au mai fost sancţionate două asistente şefe, o asistentă şi o infirmieră.

”Inspectorii sanitari au sancţionat managerul unităţii cu o amendă în valoare de 10.000 lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare şi reparaţii a clădirilor sanitare, conform HG 857/2011, art 30, lit e deşi lucrările de igienizare se aflau în planul de conformare asumat de manager cu termen decembrie 2020”, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătăţii, după prima zi de control la Spitalul Judeţean Reşiţa.

Asistenta şefă a secţiei de Pneumopftizilogie şi asistenta şefă a secţiei de Boli infecţioase au fost sancţionate cu câte 2.000 de lei pentru nerespectarea precauţiunilor universale şi a protocoalelor de lucru de către personalul medical şi auxiliar. Pentru acelaşi motiv, tot cu 2.000 lei a fost amendată şi una dintre infirmierele unităţii sanitare.

O altă asistentă medicală care activează în cadrul secţiei de boli infecţioase a fost sancţionată cu 2.400 de lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor medicale periculoase rezultate din activităţi medicale.  ”Acţiunea de control va continua zilele următoare, echipei de la nivelul local i se va alătura o echipă din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Manager: „Recunoaștem ce se întâmplă în spital”

Alina Stancovici, managerul Spitalului Reșița, a recunoscut la Digi24 că știe situația și a recunoscut ce se întâmplă în spital. Ea a spus că este la conducere de câteva săptămâni și că a sesizat încă din septembrie Ministerul Sănătății cu privire la aceste probleme.

„Știm că este mizerie în spital, recunoaștem ce se întâmplă în spital. Eu sunt managerul arătat cu degetul, care ocupă acest post de câteva săptămâni, sunt probleme vechi. Spitalul are datorii de miliarde, nu s-au făcut investiții de 30 de ani, clădirea e din 1957, insalubră de-a dreptul.

În 20 septembrie m-am adresat Ministerului Sănătății cerând un spital modular. În Caraș-Severin, pnă acum o săptămână erau doar două spitale Covid – cel din Reșița și cel din Caraș. Secția de penumologie unde sunt făcute fotografiile a fost mărită la capacitatea maximă de 70 de paturi din vară, atunci când nu eram director.

Pe acea secție au fost preluați toți pacienții cu Covid de toate categoriile, indiferent de vârstă și patologii, cu afecțiuni renale, cardiace, inclusiv cu afecțiuni psihice. Sunt categorii de pacienți care ar trebui tratați cu îngrijiri speciale. Condițiile nu sunt cele mai bune. Avem personal medical redus, pe jumătate bolnav, care intră în ture de dimineață până seara. Aceiași medici se succed la două zile pe liniile de gardă”, a explicat ea.

Pacienți ținuți goi pe holuri și mizerie de nedescris

Managerul a spus imaginile surprinse au fost făcute înainte de a se face curățenie și că sunt deficiențe pe care le cunoaște. „Mă confrunt cu ele în fiecare zi. Sunt convinsă că în toate spitalele din țară e același lucru. Am deschis o anchetă internă pentru a vedea care sunt pacienții, cine i-a îngrijit, când au fost făcute fotografiile, am vorbit cu personalul pentru a identifica situația și pentru a lua măsurile care se impun”, a spus Alina Stancovici.

Fotografiile au fost postate de foști pacienți cu coronavirus care au fost internați în acest spital din Reșița și care au dat detalii șocante despre modul în care sunt tratați bolnavii. Pozele au fost făcute în clădirea secției de boli infecțioase a spitalului, separată de clădirea principală, construită în anii 50 și la care nu s-a făcut nicio reparație de 15 ani.

DSP Caraș Severin va face un control ca să vadă în ce condiții sunt îngrijiți pacienții. Totodat, directorul a demarat o anchetă internă.