DOSAR. Ce intrigi și litigii scoate la lumină vânzarea pe bursă a RCS&RDS, cea mai mare din istoria capitalismului românesc

Alexandra Pele 18/05/2017 | 13:48 Ştiri
DOSAR. Ce intrigi și litigii scoate la lumină vânzarea pe bursă a RCS&RDS, cea mai mare din istoria capitalismului românesc

Acțiunile DIGI (RCS&RDS) continuă să se tranzacționeze sub pragul de 40 de lei pe titlu, nivelul stabilit în cadrul Ofertei Publice Inițiale (IPO).

După ce în prima zi au atins un maxim de 43,6 de lei pe acțiune, informațiile apărute cu privire la procesele în care este implicată compania și foști sau actuali manageri au tras acțiunile către un minim de 39,1, reiese din informațiile publicate de Bursa de Valori București (BVB).

NewMoney vă prezită cronologia completă a listării și a modului în care a reacționat piața la veștile legate de litigiile companiei.

CRONOLOGIE

  • 11 aprilie. DIGI, compania olandeză prin care omul de afaceri Zoltan Teszari controlează operatorului RCS&RDS, anunță listarea unui pachet de 25% din capitalul social pe Bursa de Valori București.
  • 27 aprilie. Compania publică prospectul de emisiune, în care sunt detaliate inclusiv procesele în care este implicată, multe dintre acestea cu Antena Group.

Conform prospectului, prețul de ofertă a fost stabilit între 38 și 56 de lei pe acțiune.

  • 1 mai. Investitorii de retail încep subscrierile, în vreme ce investitorii instituționali încep negocierile privind prețul final al ofertei.

Pe retail, compania a anunțat un discount de 7% în primele cinci zile de subscrieri.

  • 5 mai. DNA anunță începerea urmăririi penale față de administratori ai companiei.

Procurorii DNA au anunțat că au început urmărirea penală față de Dumitru Dragomir, acuzat de luare de mită și complicitate la spălare de bani, Ioan Bendei, administrator RCS&RDS (dare de mită și spălare de bani) și Alexandru Oprea, la data faptelor directorul general al companiei, în dosarul privind acordarea drepturilor de televiziune a meciurilor de fotbal din Liga 1.

Dumitru Dragomir este acuzat că în perioada aprilie-mai, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) a pretins suma de 3,5 milioane de euro, din care ar fi primit 3,1 milioane, de la Ioan Bendei, în contextul executării în perioada respectivă a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a Ligii 1, încheiat în aprilie 2008 între LPF și consorțiul Antena-RCS&RDS.

Banii ar fi fost virați sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între o firmă controlată de Dragomir și RCS&RDS. Compania de televiziune prin cablu ar fi cumpărat afacerea care a stat la baza contractului de asociere.

La această dată, investitorii persoane fizice aveau introduse ordine de cumpărare în valoare de peste un miliard de lei, oferta fiind suprasubscrisă de peste 18 ori pe acest segment.

  • 8 mai. Oferta DIGI era subscrisă pe tranșa de retail de 24 de ori.

Băncile din sindicatul de intermediere – Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen – și-au încurajat clienții premium să cumpere acțiuni, oferindu-le împrumuturi chiar și de zece ori mai mari decât sumele din conturi, luând în garanții depozite sau obligațiuni, scrie Ziarul Financiar, notând că practica este una legală.

  • 9 mai. Compania anunță că este urmărită penal de DNA.

Digi a depus un amendament la prospectul de listare în care anunța că RCS&RDS a primit în data de 8 mai o notificare oficială din partea DNA în care i se aduce la cunoștință că are calitatea de suspect în cadrul investigației în care alte două persoane din managementul companiei, Ioan Bendei și Mihai Dinei, precum și Alexandru Oprea, fostul CEO al RCS&RDS, sunt cercetate pentru luare de mită și spălare de bani.

Investitorii au fost înștiințați că au posibilitatea să se retragă.

  • 10 mai. Se închid subscrierile și se anunță prețul final.

Pe retail, tranșa garantată a avut o subscriere de peste jumătate de milion de acțiuni, iar cea negarantată de 74,9 milioane, la o alocare de 2,7 milioane, rezultând astfel o suprasubscriere de 27 de ori. Ulterior, intermediarii au alocat alte 1,1 milioane de acțiuni.

Consorțiul de listare anunță un preț de 40 de lei pe titlu, investitorii persoane fizice având diferite discounturi.

Tranşa investitorilor instituţionali a fost reprezentată de un număr de 19.569.697 la un preţ de 40 de lei/acţiune în timp ce tranşa investitorilor de retail a fost reprezentată de un număr de 4.348.822 de acţiuni, din care 19.679 de acţiuni la un preţ de 38,80 de lei/acţiune şi 4.329.143 la un preţ de 37,20 de lei/acţiune, potrivit Raiffeisen.

  • 16 mai. DIGI intră oficial la tranzacționare.

Acțiunile cresc simțitor în timpul discursurilor de la sediul BVB. La sfârșitul zilei, avansul a fost de 3%, titlurile fiind tranzacționate cu 41,2 lei. Analiștii anticipează că, în timp, acestea se vor apropia de prețul maxim din ofertă, de 56 de lei.

  • 17 mai. Compania anunță că Serghei Bulgac, CEO-ul RCS&RDS, este urmărit penal pentru spălare de bani. Acțiuni scad aproape de nivelul de 40 de lei.

Antena 3 publică o serie de înregistrări cu Ioan Bendei, acuzându-l că ar fi dat foloase necuvenite unui ofițer DNA care ar fi omis apoi o serie de probe într-un proces dintre RCS&RDS și Grupul Antena.

Înregistrările îl înfățișează pe Ioan Bendei care, înaintea unei întâlniri cu Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, și-ar fi sunat secretara pentru a-i transmite trei adrese, una din București și două din Craiova, la care să fie livrate telefoane din partea RCS&RDS și operatori care să le instaleze. La adresele respective ar locui ofițerul DNA Teodosia Elena Iordăchiță, fratele său și părinții. În schimbul acestora, Iordăchiță ar fi omis o serie de probe dintr-un dosar de șantaj deschis de companie împotriva directorului Antena Group.

DETALIILE PROCESULUI. Sorin Alexandrescu a fost condamnat în mai 2016 la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul privind șantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

În același proces, Dan Voiculescu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare. Recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Din rechizitoriul procurorilor DNA reiese că în perioada aprilie-mai 2013, Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, l-ar fi șantajat și constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze reintroducerea în grila Digi a unor programe ale trustului Intact, sub amenințarea că altfel va publica o serie de anchete compromițătoare despre relația dintre RCS&RDS și Dumitru Dragomir, șeful Ligii Profesioniste de Fotbal.

Obiectul acuzațiilor de șantaj ar fi fost un contract suspect între RCS&RDS și afacerea personală a lui Mitică Dragomir. Contractul s-ar fi suprapus parțial cu afacerea de peste 100 de milioane de euro între LFP și consorțiul RCS-Antena (ulterior doar RCS) pentru drepturile Ligii 1.

Alexandrescu ar fi cerut semnarea contractului la o valoare de 6,48 de milioane de euro pe, pe o durată de cinci ani, în schimbul acestei sume garantând ”stingerea litigiilor existente pe rolul instanțelor, oprirea campaniei media împotriva societății”, reiese din rechizitoriu.

Între Antena Grup și RCS&RDS există o serie lungă de conflicte, multe dintre ele afându-se pe rolul instanțelor. Neînțelegerile datează încă din perioada în care au cumpărat împreună drepturile de difuzare a meciurilor din Liga 1, achiziție de care par a se lega multe dintre problemele juridice ale RCS&RDS și ale administratorilor săi.


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.