Donald Trump susţine că Organizaţia Mondială a Comerţului a tratat SUA „foarte rău” şi ameninţă că va lua contramăsuri

Gabriel Bucur 03/07/2018 | 12:41 Ştiri
Donald Trump susţine că Organizaţia Mondială a Comerţului a tratat SUA „foarte rău” şi ameninţă că va lua contramăsuri

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a avertizat, luni, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) că SUA vor „face ceva” dacă nu vor fi tratate corect, scrie Reuters, citat de News.ro. Anunțul a venit la doar câteva ore după ce Uniunea Europeană a comunicat că taxele auto impuse de americani vor afecta propria lor industrie şi vor duce la contramăsuri.

„OMC a tratat Statele Unite foarte rău şi sper că îşi va schimba comportamentul”, a declarat Donald Trump, în timpul unui discurs în care l-a avut alături de prim-ministrul olandez, Mark Rutte, la Casa Albă. Statele Unite „au parte de un dezavantaj major privind OMC. Şi nu plănuim nimic acum, dar dacă nu ne vor trata corespunzător, vom face ceva”, a mai afirmat Trump, fără să ofere detalii.

Comentariile sale vin după ce site-ul de ştiri Axios a informat că administraţia Trump a redactat un proiect de lege care i-ar permite președintelui SUA să crească taxele după cum doreşte şi să negocieze taxe speciale pentru fiecare ţară în parte, două elemente care încalcă regulile OMC.

Citiți și: Statele Unite nu recunosc anexarea Crimeii de către Rusia și mențin sancțiunile până când peninsula va fi înapoiată Ucrainei

Mai târziu, luni, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că Trump se concentrează pe rezolvarea problemelor din piaţa de schimb globală, nu să iasă dintr-o organizaţie care a fost o bază a sistemului de schimb global de după război. „În acest moment, el (Donald Trump, n.r.) şi-ar dori să vadă sistemul reparat şi pe acest lucru se concentrează. A fost clar şi a precizat că are anumite îngrijorări, că sunt anumite aspecte pe care nu le consideră ca fiind corecte. Iar China şi alte ţări au folosit OMC în avantajul lor. Suntem concentraţi pe repararea sistemului”, a declarat Sanders.

SUA a impus tarife pentru importurile europene de oţel şi aluminiu şi ar putea impune taxe şi pentru automobile şi piesele de automobile. „Cred că ne vom întâlni cu UE în curând. Vor să vadă dacă pot rezolva ceva şi acest lucru este bine. Dacă vom rezolva ceva, va fi ceva pozitiv, dacă nu, va fi tot pozitiv pentru că ne vom gândi la toate maşinile care vin aici şi vom face ceva, nu?”, a declarat Trump.

Citiți și: Uniunea Europeană a introdus taxe de 2,8 miliarde de euro pentru importurile din SUA

Uniunea Europeană a avertizat, luni, că bunuri americane în valoare de până la 294 de miliarde de dolari vor fi taxate într-o serie de contramăsuri, dacă preşedintele american Donald Trump va impune taxe vamale pentru importurile de autoturisme.

Trump a declarat că europenii reprezintă o problemă la fel de mare precum China în privinţa pieţei de schimb şi a ameninţat că va impune o taxă vamală de 20% pentru importurile de maşini.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.