Donald Trump: Turcii şi kurzii aveau nevoie ”să se ciondănească ca nişte copii”

NewMoney 18/10/2019 | 11:50 Ştiri
Donald Trump: Turcii şi kurzii aveau nevoie ”să se ciondănească ca nişte copii”

Preşedintele american Donald Trump s-a felicitat pentru armistiţiul din Siria şi a spus că a decis cu bună ştiinţă să-i lase pe turci şi pe kurzi să se lanseze în această bătălie feroce, pentru că erau ”ca doi copii” care aveau nevoie să se ciondănească, relatează AFP.

Donald Trump: S-au bătut ca doi copii

”Nu este convențional ceea ce am făcut. Am spus: ei au nevoie să se bată un pic. Ca doi copii. Îi lăsăm să se ciondănească un pic şi apoi îi despărţim”, a declarat preşedintele Statelor Unite la un miting electoral la Dallas, în Texas.

Brett McGurk, un fost emisar special al preşedinţiei americane pe lângă coaliţia împotriva Statului Islamic (SI), a denunţat aceste declaraţii ale şefului statului american drept ”obscene şi ignorante”.

”200.000 de persoane nevinovate deplasate, sute de morţi, informaţii credibile care vorbesc despre crime de război, prizonieri SI care evadează şi Statele Unite care îşi evacuează şi îşi bombardează propriile poziţii sau le cedează ruşilor. Doi copii care se ciondănesc?”, a tunat el Twitter.

”Ei s-au bătut câteva zile şi a fost mai degrabă brutal”, a adăugat el, subliniind că ”nicio picătură de sânge american nu a fost vărsată”.

Trump a facilitat ofensiva turcă împotriva kurzilor în Siria, retrăgând trupele americane din nord-estul Siriei.

Bătălia, care a durat o săptămână, s-a soldat cu peste 500 de morţi – în principal kurzi, inclusiv zeci de civili, şi 300.000 de deplasaţi potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Turcia urmează să suspende operaţiunea din nordul Siriei

Statele Unite şi Turcia au încheiat un acord în vederea unui armistiţiu în nordul Siriei, care să permită retragerea forţelor kurde, a anunţat joi seara vicepreşedintele american Mike Pence, relatează BBC News.

Toate operaţiunile militare urmează să fie oprite timp de 120 de ore, iar Statele Unute vor ajuta la o ”retragere ordonată” a forţelor kurde din ceea ce Ankara consideră o ”zonă de securitate” la frontieră.

Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump a evocat joi ”veşti bune” din Turcia, unde vicepreşedintele său Mike Pence a participat la o întâlnire de câteva ore cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu scopul de a-i smulge un armistiţiu în ofensiva turcă din Siria, relatează AFP.

”Milioane de vieţi vor fi salvate”, a apreciat preşedintele Statelor Unite, fără să facă alte precizări.


Sursa: News.ro
FOTO: Mediafax