Donald Trump și Xi Jinping, în jurul unei beri la cutie (de aluminiu)

Mimi Noel 02/03/2017 | 11:28 Global
Donald Trump și Xi Jinping, în jurul unei beri la cutie (de aluminiu)

 

Înainte de a părăsi Casa Albă, Obama i-a ridicat o minge la fileu succesorului său în ceea ce privește relațiile comer­ciale cu China. Astfel, aceasta are de re­zolvat o plângere făcută de SUA la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în privința subvenționării industriei de aluminiu.

Donald Trump, președintele Statelor Unite, și omologul său chinez, Xi Jinping, nu au avut încă ocazia să-și măsoare forțele în aceeași încăpere, dar o discuție la o bere servită dintr-o doză de aluminiu s-ar pu­tea să le ofere această ocazie.

Una dintre deciziile de ultim moment luate de președintele Obama înainte de predarea mandatului a fost să depună o plângere la OMC în care acuză China că, prin politica de subvenționare a produ­că­­torilor săi de aluminiu, a subminat, practic, în mod ilegal, prețul internațional al aluminiului. Ca urmare a acestei poli­tici a Chinei, companiile americane care produc aluminiu sunt acum în pragul falimentului.

Gestul de final de mandat al lui Obama se potrivește perfect retoricii dure a succesorului său la Casa Albă în materie de relații comerciale și i-ar putea oferi o primă cauză de care să se folo­sească pentru a pune pe tapet modul în care SUA se vor raporta la China în ur­mă­torii patru ani.

Deși aluminiul reprezintă mai puțin de 1% din totalul exporturilor chineze în SUA, mizele sunt foarte mari. În cazul în care China se decide să treacă prin tot procesul intentat de Obama la OMC, s-ar crea un precedent ce ar putea periclita legitimitatea întregului sistem de sub­venții industriale pe care statul chinez îl practică. Este pentru prima dată când este pus în discuție la modul serios (prin­tr-un proces) modelul chinez în care imensa sa capacitate industrială se dezvoltă pe baza subvențiilor acordate de Beijing. „Dincolo de industria alumi­­ni­ului, pierderile pentru economia chi­­ne­­ză ar fi mult mai mari“, crede Alan Price, avo­cat în cadrul firmei de avoca­­tu­­ră Wiley Rein, specializată în practici comerciale internaționale.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.