Donald Trump şi-a anulat vizita în Danemarca după ce prim-ministrul Frederiksen a spus că Groenlanda nu e de vânzare

NewMoney 21/08/2019 | 10:07 Ştiri
Donald Trump şi-a anulat vizita în Danemarca după ce prim-ministrul Frederiksen a spus că Groenlanda nu e de vânzare

Preşedintele american Donald Trump şi-a anulat vizita în Danemarca după ce prim-ministrul Mette Frederiksen a spus că Groenlanda nu e de vânzare, informează The Guardian.

Trump a spus că îşi amână întâlnirea cu Frederiksen pentru că ea nu este interesată să discute tranzacţia.

Frederiksen a spus duminică, în timpul unei vizite în Groenlanda, teritoriu danez semi-autonom, că eventuala achiziţionare a insulei de către SUA este „un subiect absurd”.

Într-un mesaj publicat pe Twitter marţi seară, preşedintele american a spus că atâta timp cât prim-ministrul „nu este interesat să discute cumpărarea Groenlandei”, îşi amână vizita.

„Danemarca este o ţară foarte specială cu oameni incredibili, dar în urma comentariilor prim-ministrului Mette Frederiksen, că nu este interesată să discute cumpărarea Groenlandei, amân pentru altă dată întâlnirea noastră programată peste două săptămâni”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat marţi pentru New York Times că „vizita în Danemarca este anulată”.

După ce Trump şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra Groenlanda, rezidenţii insulei au numit ideea „nebunească” şi au denunţat aerul de superioritate demonstrat.

Frederiksen, care a vizitat insula pentru a se întâlni cu prim-ministrul Kim Kielsen, a spus duminică reporterilor că Groenlanda nu poate fi vândută pentru că nu aparţine Danemarcei.

Ideea nu este nouă: în 1946, SUA au oferit Danemarcei 100 de milioane de dolari pentru a cumpăra Groenlanda. Mai apoi, Statele Unite şi-au înfiinţat o bază militară în nordul insulei.


FOTO: Getty

Sursa: News.ro