Donald Trump se consideră „total şi complet exonerat” de procurorul special Mueller în ancheta rusă

NewMoney 25/03/2019 | 10:51 Ştiri
Donald Trump se consideră „total şi complet exonerat” de procurorul special Mueller în ancheta rusă

Preşedintele Donald Trump s-a declarat duminică „total şi complet exonerat” de procurorul special Robert Mueller, care a conchis că nu există elemente care să probeze o înţelegere între echipa sa de campanie şi Rusia în alegerile prezidenţiale americane din 2016, relatează AP, citată de News.ro.

„EXONERARE completă şi totală”, a scris Trump pe Twitter, după publicarea unui rezumat al raportului Mueller.

”Nicio complicitate, nicio obstrucţionare. EXONERARE completă şi totală. PĂSTRAŢI AMERICA MĂREAŢĂ” a scris pe reţeaua de socializare, în drum spre un aeroport, în Florida, unde şi-a petrecut weekendul.

Departamentul Justiţiei a anunţat duminică faptul că ancheta rusă a lui Mueller nu a găsit vreo probă care să arate că echipa de campanie a lui Trump a „conspirat sau s-a coordonat” cu Rusia cu scopul de ainfluenţa alegerile prezidenţiale din 2016.

Mueller a anchetat, de asemenea, dacă Trump a obstrucţionat justiţia, însă nu s-a pronunţat în acest sens.

Secretarul Justiţiei Bill Barr afirmă, însă, într-o scrisoare de patru pagini trimisă Congresului, că raportul Mueller „nu-l exonerează” pe preşedinte de obstrucţionarea justiţiei şi „prezintă probe de ambele părţi ale problemei”.

Trump a lăudat în faţa presei rezumatul Departamentului Justiţiei al constatărilor lui Mueller şi apreciază că „a fost o ruşine” ca ţara să treacă prin anchetă.

El a apreciat că raportul stabileşte că „nu a existat vreo complicitate cu Rusia, nu a existat vreo obstrucţionare” a justiţiei.

Însă Mueller nu s-a pronunţat dacă Trump a obstrucţionat sau nu justiţia în ancheta rusă.

William Barr şi adjunctul său Rod Rosenstein au stabilit că probele adunate de Mueller în acest sens sunt insuficinte.

Trump s-a dezlănţuit, de asemenea, împotriva anchetei, apreciind că, fără probe, este ”o lovitură ilegală care a eşuat”.

El a stat de vorbă cu presa înainte să urce la bordul Air Force One, pentru a se întoarce la Washington, de la clubul său privat Mar-a-Lago, în Florida.

Rezumatul constatărilor lui Mueller „dovedeşte ceea ce aceia dintre noi cu mintea sănătoasă am ştiut de la început”, a apreciat fiul mai mare al preşedintelui,Donald Trump Jr.

Acest rezumat dovedeşte o „complicitate zero cu Rusia”, a subliniat el în acest comunicat.

Trump Jr. a fost anchetat în cadrul investigaţiei în legătură cu rolul pe care l-a jucat în organizarea unei întâlniri, la Trump Tower, în toiul campaniei, în 2016, cu avocata rusă Natalia Veselniţkaia, care are legături cu Kremlinul.


Foto: Hepta/Mediafax