Donald Trump, prins în corzi de FBI. Fostul preşedinte a invocat dreptul de a nu se autoincrimina în anchetă

Elena Marinescu 10/08/2022 | 18:11 Ştiri
Donald Trump, prins în corzi de FBI. Fostul preşedinte a invocat dreptul de a nu se autoincrimina în anchetă

Fostul președinte al SUA a fost audiat de procurorul general al statului New York, Letitia James, într-o anchetă civilă privind evaluarea proprietăților Organizației Trump. Biroul lui James investighează dacă Organizația Trump și-a evaluat în mod fraudulos proprietățile pentru a obține avantaje în materie fiscală.

Donald Trump a ajuns la sediul procurorului general al statului New york, Letitia James, cu puțin înainte de ora locală 9 (ora 16 în România), iar o oră mai târziu a anunțat că ”a refuzat să răspundă întrebărilor în temeiul drepturilor și privilegiilor acordate fiecărui cetățean conform Constituției Statelor Unite”.

FBI, suspectat că ar fi plasat probe împotriva sa în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago

Fostul preşedinte american şi-a manifestat miercuri pe reţeaua sa de socializarea temerea că FBI-ul s-ar putea să fi „plasat” probe împotriva lui în timpul percheziţiei desfăşurate luni la reşedinţa de la Mar-a-Lago şi s-a arătat indignat că agenţii nu au permis nimănui să vadă ce făceau acolo.

„FBI-ul şi alţi agenţi ai guvernului federal nu au lăsat pe nimeni, nici măcar pe avocaţi, să se apropie de zonele care au fost scotocite şi examinate în timpul percheziţiei de la Mar-a-Lago”, s-a plâns fostul preşedinte republican pe reţeaua de socializare Truth Social, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Le-au cerut tuturor să părăsească locul, doreau să rămână singuri, fără vreun martor care să vadă ce făceau, luau sau, ceea ce sper să nu fi fost, plasau”, a adăugat Trump. „De ce au insistat atât de mult ca nimeni să nu-i observe şi au dat pe toată lumea afară ?”, a întrebat el bănuitor, denunţând o „persecuţie politică” împotriva sa.

Poliţia federală americană a efectuat luni seară o percheziţie spectaculoasă la reşedinţa lui Trump din Florida, provocând un val de indignare în rândul politicienilor conservatori.

Anchetă în premieră în istoria SUA

Niciodată un fost preşedinte al SUA nu a fost anchetat într-un asemenea mod, iar la două zile după acea percheziţie Departamentul Justiţiei şi FBI păstrează încă o tăcere totală pe acest subiect.

Între timp, Donald Trump a sosit miercuri la o audiere sub jurământ la New York, în cadrul anchetei civile împotriva lui asupra suspiciunilor de fraude financiare ale Trump Organization. „La New York, în seara asta. O văd mâine pe procuroarea generală rasistă pentru continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria SUA”, a scris Trump marţi tot pe reţeaua Truth Social.

Această audiere condusă de procuroarea Letitia James, care este afro-americană, era fixată iniţial pentru 15 iulie, dar a fost amânată după decesul primei soţii a lui Trump, Ivana.

Procuroarea nu-l poate inculpa penal pe fostul preşedinte în acest dosar, însă îi poate cere daune financiare în civil. Există însă în acelaşi caz şi o anchetă penală care se desfăşoară în paralel, condusă de procurorul Manhattan-ului, Alvin Bragg.

Ancheta asupra fraudelor financiare ale Trump Organization a fost deschisă în 2019 în urma denunţurilor făcute de fostul avocat personal şi om de încredere al lui Donald Trump, Michael Cohen, cel care a spus odată că este gata să „încaseze un glonţ” pentru a-l apăra pe fostul preşedinte.

Care sunt suspiciunile anchetatorilor

Ancheta în care a depus mărturie astăzi fostul președinte vizează să dezvăluie dacă oficialii Organizației Trump au umflat sau au dezumflat artificial valoarea proprietăților în scopul de a obține împrumuturi sau de a plăti impozite mici.

Printre altele, procurorii examinează o clădire deținută de Donald Trump în Manhattan. The Post a arătat că în 2012, Organizația le-a spus creditorilor că valoarea clădirii se ridică la 527 de milioane de dolari, iar doar câteva luni mai târziu a estimat valoarea acesteia la doar 16,7 milioane de dolari. Potrivit experților fiscali, discrepanța ar putea indica un truc de a plăti impozite mai mici pe proprietate.